Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Zakon o unutrašnjoj trgovini trebao bi doprinijeti smanjenju sive ekonomije

  Federalno ministarstvo trgovine je u zadnjem kvartalu 2022. godine pripremilo i uputilo na mišljenje nadležnim federalnim organima Prednacrt novog zakona o unutrašnjoj trgovini s ciljem da se novim zakonskim uređenjem…

   

  …omogući efikasniji inspekcijski nadzor, unaprijedi nivo zaštite potrošača te da se smanji siva ekonomija u ovoj privrednoj djelatnosti.

  On će biti na dnevnom redu jedne od skorih redovnih sjednica Vlade Federacije BiH, u skladu sa Programom i dinamikom rada Vlade, radi utvrđivanja nacrta i upućivanja u redovnu parlamentarnu proceduru, istakli su za Fenu iz Federalnog ministarstva trgovine.

  Razlog za donošenje ovog Zakona je ostvarivanje kvalitetnog zakonskog okvira za dalji razvoj oblasti trgovine u Federaciji BiH.

  Također, za četvrti kvartal ove godine u Ministarstvu je planirana izrada Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena, a cilj izmjena i dopuna zakona je da se propišu kazne koje bi imale jaču i efektivniju preventivnu ulogu.

  “Prevashodni razlog za navedene izmjene i dopune su relativno niske kazne u važećem zakonu, koje kao takve ne mogu ispuniti funkciju prevencije činjenja prekršaja, niti mogu imati potreban represivan učinak na prekršitelje”, naveli su iz Ministarstva.

  Kontrola cijena i normalno funkcionisanje tržišta

  Inače, Federalno ministarstvo trgovine s ciljem održavanja stabilnosti tržišta, cijena i životnog standarda stanovništva prati kretanje cijena na osnovu dostavljenih podataka i provodi odgovorne politike za koje je nadležno, a naročito u pogledu predlaganja određenih mjera Vladi Federacije BiH.

  Iz Ministarstva navode kako su poremećaji u kretanju cijena i odnosima cijena u protekloj godini manifestirani kroz rast cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, kako u BiH tako i u cijelom svijetu, te da su oni rezultat globalne ekonomske krize uzrokovane pandemijom covida-19 u 2020. godini koja je dovela do poremećaja u odnosima ponude i potražnje, kao i poremećajima u globalnim lancima snabdijevanja roba i usluga.

  Nakon prestanka pandemije u 2022. godini lanci snabdijevanja su bili donekle oporavljeni, ali je monetarna ekspanzija u državama EU-a utjecala na porast inflacije i to se, kako ističu, preko svih roba i usluga koje uvozimo neminovno prelijevalo i u BiH.

  Nadalje, rat u Ukrajini (februar 2022. godine) doveo je do strukturnih poremećaja na tržištu energenata i rasta cijena hrane i trenutna visoka inflacija u BiH rezultat je strukture potrošnje koju imamo u BiH, jer u toj potrošnji dominira hrana, energija i najnužniji izdaci, navode iz Ministarstva.

  Dodaju kako Federalno ministarstvo trgovine prilikom predlaganja Vladi Federacije BiH mjera neposredne kontrole cijena, u skladu sa zakonskim nadležnostima, posebno vodi računa o normalnom funkcionisanju tržišta, odnosno urednom snabdijevanju tržišta i životnog standarda stanovništva.

  Tako je Vlada Federacije BiH u 2021. godini na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela mjere neposredne kontrole cijena, odnosno mjeru ograničenja visine marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata (u veleprodaji 0,06 KM/l derivata i u maloprodaji 0,25 KM/l derivata), te životnih namirnica i drugih proizvoda.

  U odluci koja se odnosi na životne namirnice i druge proizvode obuhvaćeno je 17 grupa proizvoda koji sadrže oko 540 artikala. Ove odluke su na snazi i kontrolu nad primjenom navedenih odluka vrše federalni i kantonalni tržišni inspektori u kontinuitetu, istakli su iz Ministarstva.

  Prodajna cijena peleta

  Naglasili su i kako je Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine (10.11.2022. godine) donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet kojom je propisana najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

  “Razlog za propisivanje ove mjere bila je zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta, odnosno prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom koji su zbog enormno povećane potražnje za peletom bili u izuzetno povoljnoj tržišnoj poziciji i motivirani isključivo svojim interesom, formirali nerealno i neopravdano visoke cijene”, naveli su.

  Posredovanje u prometu nekretnina

  Inače, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donesen je Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, a donošenjem tog zakona u Federaciji BiH je prvi put zakonski uređena djelatnost posredovanja u prometu nekretnina kao specijalizirana uslužna djelatnost.

  Također, donesen je i Zakon o slobodnim zonama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  On upućuje na primjenu odgovarajućih propisa na nivou BiH i Federacije BiH, te kao novinu predviđa da jedinice lokalne samouprave i kantoni mogu utvrditi olakšice za korisnike slobodne zone, u okviru svojih nadležnosti.

  Uz ostalo, Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Zaključak kojim je usvojila Informaciju tog ministartsva o potrebi podnošenja inicijative za donošenje Zakona o zaštiti potrošača BiH.

  Predmetnim zaključkom Vlada Federacije BiH je uputila Inicijativu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da zaduži Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od šest mjeseci od dana usvajanja ove Inicijative, pripremi i uputi Vijeću ministara BiH na razmatranje i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prednacrt zakona o zaštiti potrošača BiH, usklađen sa pravnom stečevinom EU-a.

  Inicijativa je upućena iz razloga neusklađenosti pravne regulative na jedinstvenom ekonomskom prostoru BiH i neusklađenosti sa pravnom stečevinom Evropske unije, koje za posljedicu ima negativan efekat na prava i obaveze kako potrošača tako i trgovaca u Federaciji BiH, posebno imajući u vidu da savremeno tržište podrazumijeva visok i jedinstven nivo zaštite prava potrošača, naglasili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

  (Biznis.ba)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU