Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Zabrinjavajuće poslovanje mostarskog aerodroma: Više uposlenih nego putnika


  Zabrinjavajuće Poslovanje Mostarskog Aerodroma: Više Uposlenih Nego Putnika

  Posljednji podaci pokazuju da je Međunarodni aerodrome u Mostaru i dalje rekorder razočarenja. U januaru ove godine mostarski aerodrom je imao samo pet putnika.

  Bez obzira na loše poslovanje, aerodrom broji zavidan broj uposlenika za njihov kapacitet, ali nažalost, najava napretka u radu i dalje nema.

  Vlada Federacije BiH je prošle godine osmogodišnjem periodu u mostarski aerodrom uložila 16 miliona KM u sklopu financijske podrške za opremanje, modernizaciju i rad aerodroma u Federaciji BiH, ali pomaka još nema. Iako je lokacija mostarskog aerodroma izuzetno atraktivna, uzimajući u obzir blizinu obale, Međugorja, ali i brojnih drugih turističkih atrakcija, poslovanje ovog bh. aerodroma u najmanju ruku je zabrinjavajuće.

  Za Klix.ba iz Međunarodnog aerodroma Mostar kazali su kako trenutno imaju 68 uposlenih, te da se taj broj nikako ne može smanjivati.

  “Onima koji nisu detaljnije upoznati s organizacijom jednog aerodroma teško je razumjeti važnost zadržavanja kadra. Broj uposlenih ne prati linearno broj operacija na jednom aerodromu, obzirom da nas regulativa, što domaća, što međunarodna, te i zahtjevi kompanija uvjetuju brojem ljudstva u pojedinim službama ispod čijeg minimuma ne možemo ići. Za pojedina radna mjesta potrebno je i do 3 godine konstantnog licenciranja kako bi mogli obnašati svoje poslove, te bi gubitak takvog kadra ozbiljno moglo narušiti i samu otvorenost aerodrome”, poručili su iz mostarskog aerodroma.

  Prema podacima mostarskog aerodroma u prošloj godini su imali 10.911 putnika uz 209 odrađenih operacija (letova). Objasnili su nam i zašto su drastično smanjeni letovi, te kakva je budućnost mostarskog aerodroma.

  “Nažalost, cijeli niz okolnosti je utjecao na činjenicu nepostojanja redovitih letova (Zagreb, Dusseldorf). Po izbijanju epidemije koronavirusa prekinuta je redovna linija za Zagreb nakon 3 godine poslovanja. Unatoč najavama operacija za Dusseldorf, njemačke kompanije Eurowings dvije godine za redom, isti su stornirani. Vjerujemo da je dijelom na ovo utjecala i činjenica da je u godinama nakon pandemije Bosna i Hercegovina još uvijek bila na popisima zemalja iz koje su putnici prilikom ulaska u EU bili prinuđeni da dostavljaju potvrde o cijepljenju/preboljenju ili negativne testove što je dodatno kompliciralo njihov odlazak iz BiH”, poručili su.

  Nade polažu u charter letove

  Kako kažu, za 2023. godinu u planu im je da zadrže postojeća tržišta, tj. nastave saradnju sa poljskom avio kompanijom LOT, tj. nastavak charter letova iz poljskog grada Katowice, te da pokušaju otvoriti i neka nova tržišta sa redovnim linijama ukoliko se ukaže prilika za to.

  “U stalnom smo kontaktu sa niskotarifnim kompanijama, gdje sa nekima imamo i potpisane ugovore (Wizz Air i Eurowings), a u ovoj godini pokušavamo uvesti redovnu liniju Mostar – Zagreb – Mostar koja bi omogućila ne samo povezivanje sa Zagrebom, nego prvenstveno otvorila mogućnost povezivanja sa drugim evropskim destinacijama, obzirom da je Zagreb kao moguće čvorište najbliži aerodrom koji bi samim tim i za prijevoznika imala najniža financijska ulaganja. Za predstojeću sezonu imamo još nekoliko najava od manjih avio kompanija i tour operatora za prijevoz hodočasnika iz Italije o čemu ćemo javnost blagovremeno obavijestiti ukoliko dođe do konkretnih dogovora i potpisivanja ugovora”, kazali su nam na kraju iz Međunarodnog aerodroma Mostar.

  Nema dogovora s niskobudžetnim avio kompanijama

  Na naš upit da li Wizz Air ima u planu sklapanje saradnje s Međunarodnim aerodromom u Mostaru nažalost nismo dobili odgovor, dok su nam iz Ryanaira kazali kako su uvijek zainteresirani za nove rute koje zavise od potražnje, raspoloživog kapaciteta aviona, konkurentnih niskih troškova aerodroma i zadovoljenja potrebnih operativnih potreba, ali Ryanair trenutno nema planove za letove u Mostar.

  (KLIX)


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU