back to top

Vremena se mijenjaju, radnici u BiH slobodnije pregovaraju o plaći i uvjetima rada

Radnici u BiH sve su svjesniji svojih vrijednosti na tržištu, slobodnije pregovaraju o plaći i uvjetima rada, a skoro 35 posto njih spremno je da odbije zaposlenje koje ugrožava balans privatnog i poslovnog života.

Pokazalo je to istraživanje o budućnosti zapošljavanja koje je proveo portal “MojPosao.ba” u partnerstvu sa globalnom mrežom portala The Network i Boston Consulting Group. Istraživanje se temelji na anketi od oko 90.500 ispitanika iz 160 zemalja svijeta, a otkriva šta kandidati za posao žele da poslodavci znaju u borbi za ljudske resurse.

Većina ispitanika istakla je da ne želi više živjeti da bi radili, a kao ključne razloge zbog kojih bi odbili poslovnu ponudu, pored nedovoljne financijske nadoknade, istakli su potreban balans između privatnog i poslovnog života, sigurnost radnog mjesta, fleksibilno radno vrijeme, plaćeni odmor i praznike.

– Većina radnika svjesna je svoje atraktivnosti poslodavcima, budući da 74 posto ispitanika širom svijeta više puta tokom godine dobiva razne prilike za posao, a 39 posto njih čak dobije svaki mjesec. Osim toga 68 posto  ispitanika smatra da je u dobroj pregovaračkoj poziciji kada traži posao, a u pregovorima najviše samopouzdanja pokazuju radnici u financijama, razvoju biznisa i prodaje, dok najmanje imaju fizički i neprofitni radnici te volonteri – navedeno je u istraživanju koje je pokazalo da je tržište rada veoma nestabilno te da 56 posto radnika u BiH aktivno traži posao u novoj kompaniji.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže za “Glas” da se odnosi rada i kapitala mijenjaju, kako u svijetu tako i kod nas te da poslodavci u narednom periodu mogu očekivati dodatno buđenje svijesti radnika.

– Jedno vrijeme omiljena deviza naših poslodavaca: “Ako ti nećeš za 300 ima tko će raditi za 200 maraka” izgubila je svaki smisao i otišla u povijest. Nema više zarobljavanja radnika niskim plaćama i lošim uvjetima, jer su shvatili da nitko nema pravo da od njih čini roba. To je ohrabrujuće, jer sindikat intezivno radi na buđenju svijesti – kazala je Mišićeva.

Dodala je da se u svijetu teži ka skraćenju radnog tjedna sa pet na četiri radna dana te sa osam na šest radnih sati.

– Stvari se globalno mijenjaju, a pandemija virusa korona je tome potpomogla. Radnici su shvatili koliko su važni i koliko je kapital mrtav ukoliko nema radne snage – rekla je Mišićeva.

Predsjednik Područne gospodarske komore Doboj Radovan Pazurević izjavio je za “Glas” da građani Srpske i BiH znaju da je Europa u potrazi za radnom stanom te da veliki broj njih iščekuje da ode.

– Svi osluškuju radnu klimu, a trenutno se nalazimo u nekom , vakuumu, situacija je nepovoljna u svijetu, a kod nas posebno – rekao je Pazurević ističući da imaju zahtjeve radnika koji žele da rade malo u Srpskoj, a malo u inozemstvu.

U istraživanju je navedeno da su najtraženiji kandidati iz domena informacijskih tehnologija, rada u digitali i prodaji, a potom kandidati iz ugostiteljstva te transporta i logistike. Znanstvenici i učitelji dobijaju najmanje prilika za posao, a kao razlog navedena je dinamika u ovim oblastima gdje su uobičajeni ugovori s državnim institucijama.

The post Vremena se mijenjaju, radnici u BiH slobodnije pregovaraju o plaći i uvjetima rada appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU