Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Vogošća će postati svjetski centar razvoja i proizvodnje crnog karbona


  Vogošća Će Postati Svjetski Centar Razvoja I Proizvodnje Crnog Karbona

  U sklopu Slobodne zone Vogošća RCB Nanotehnologija d.o.o. osnovala je Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona. Direktorica Džabić navodi da je namjera djelatnost proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona.

  U okviru Sedmice održivog razvoja 2022. godine u Bosni i Hercegovini, posvećenoj cirkularnoj ekonomiji, danas je u Zemljskom muzeju BiH održano četvrto izdanje serijala 2Razgovori budućnosti”.

  “Razgovori budućnosti: Cirkularna budućnost u Bosni i Hercegovini i svijetu“ otvorila je prostor za razmišljanja o tranziciji ekonomije prema cirkularnosti, kroz viziju postavljenu u nacrtu Mape puta za cirkularnu ekonomiju za našu zemlju.

  Panelisti Hanadi Džabić, direktorica RCB Nanotehnologija d.o.o, Marijana Sabljić, voditeljica tima za zaštitu okoliša i održivog razvoja Saponia d.d. Osijek i Marko Mihailović, direktor prodaje Bitgear Wireless Design Services predstavili su iskustva, prakse i rezultate tranzicije prema cirkularnoj ekonomiji.

  Vogošća Će Postati Svjetski Centar Razvoja I Proizvodnje Crnog Karbona

  I dok su učesnici iz susjednih zemalja prenosili prakse efikasnog upravljanja otpadom, reciklažom plastike i naporima na smanjenju emisije toksičnih materija u okoliš, industrijsko postrojenje RCB Nanotehnologija d.o.o u Vogošći daleko je konkretniji i sofisticiraniji pristup proizvodnje po principima cirkularne ekonomije.

  Višemilionska investicija u inovativnu tehnologiju nalazi se u završnoj etapi i uskoro započinje sa radom. Direktorica Džabić navodi kako je već šest godina u branši koja se bavi cirkularnom ekonomijom i jedna je od osnivačica matične firme RCB Nanotechnologie GmbH u Njemačkoj, gdje je i patentirana tehnologija izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka.

  “Brojne industrijske grane svoje poslovanje temelje na upotrebi crnog karbona. Nalazi se u automobilskim gumama, plastici, printerima… Sirovi crni karbon je crni prah koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva i takva tehnologija šteti okolišu. Prije tri godine smo uočili da se reciklažom starih guma dobija ulje, plin i željezo ali ne i crni karbon željene čistoće i iskoristivosti, što znači cirkularni krug nije zatvoren. Istražili smo, pronašli

  način i patentirali tehnologiju koja nam osigurava crni karbon visoke čistoće”, pojasnila je Džabić.

  U sklopu Slobodne zone Vogošća RCB Nanotehnologija d.o.o. je osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona od materijala koji su upotrebljeni do mjere da više nisu iskoristivi. Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa najpoznatijim njemačkim Frounhofer institutom za primjenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

  “Svoju djelatnost namjeravamo proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona. Također, radimo na istraživanju kako smanjiti toksičnost u proizvodnji baterija za električne automobile, proizvodnjom drugačijih, samoodrživih”, dodaje Džabić.

  Na ovoj sesiji predstavljen je prvi cilj Mape puta za cirkularnu ekonomiju za Bosnu i Hercegovinu, koji glasi “Cirkulisati proizvode i materijale kada imaju najvišu vrijednost uz razdvajanje ekonomske aktivnosti od trošenja resursa: korištenje materijala, proizvoda i imovine što je duže moguće, bez umanjivanja njihovog kvaliteta; Maksimiziranje vrijednosti resursa i povećanje količine i kvalitete materijala koji se ponovno koriste, recikliraju i obnavljaju; postizanje zatvorene petlje cirkulisanja resursa u čitavoj ekonomiji, čime se smanjuje potreba za nabavljanjem i korištenjem novih sirovina.

  Cilj je smanjiti intenzitet emisija stakleničkih plinova (GHG) (tona CO2 – ekvivalent po jedinici BDP-a) za 20% u odnosu na nivoe iz 2020. godine.

  Ponovno korištenje najmanje 30% industrijskog otpada kao sekundarne sirovine. Smanjiti proizvodnju i korištenje jednokratne ambalaže, plastike i toksičnih materijala za najmanje 25% u odnosu na nivoe potrošnje iz 2020. godine.

  KLIX/PRESS


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU