Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Vlada FBiH dopunila Uredbu: Po 100 KM i za oko 270 hiljada nezaposlenih

  Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru dopunila je svoju raniju uredbu o pomoći stanovništvu pogođenom poskupljenjima usljed globalne inflacije.

  Ovom dopunom iz Federalnog budžeta omogućena je isplata jednokratne novčane pomoći od po 100 KM i za nezaposlene osobe u Federaciji, kao što je već ranije učinjeno i za više od 530 hiljada građana. Podsjećanja radi, u augustu su ove isplate izvršene za penzionere, borce, osobe sa invaliditetom, civilne žrtve rata, socijalne kategorije koje primaju novčanu i drugu pomoć, a za što su iz budžeta FBiH izdvojena sredstva.

  Na sjednici Vlade danas je precizirano da će pravo na jednokratnu novčanu naknadu pripasti i osobama koje su imale status nezaposlenih na biroima za zapošljavanje u FBiH na dan 31. august ove godine. Novac će biti doznačen kantonalnim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni spisak korisnika.

  Kako je za Fenu potvrdio premijer Federacije BiH Fadil Novalić, rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine omogućio je Vladi FBiH da dodatno interveniše i prema nezaposlenima.

  – Posljednjih godina pokazali smo sposobnost da se prilagodimo svim vanrednim okolnostima i situacijama. Svjesni učinka i neželjenih posljedica inflacije koja je zahvatila cijeli svijet, donijeli smo programe pomoći našim građanima najviše pogođenim poskupljenjima. Cijelo vrijeme pratimo situaciju u našoj zemlji i čujemo poruke građana. Današnjom odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći za oko 270 hiljada nezaposlenih, broj građana koji su obuhvaćeni mjerama podrške Vlade Federacije je skoro million – izjavio je premijer Novalić.

    Iskoristite posebnu Addiko Red Week ponudu, uz 2% kredita na poklon i Mastercard kreditnu karticu!

  Podsjetio je da je već u primjeni i Vladina odluka koja se odnosi na petomjesečno subvencioniranje troškova električne energije sa, također, 100 KM za 70 hiljada građana. Prošle sedmice počela je i podjela paketa osnovnih životnih namirnica iz federalnih robnih rezervi za oko 17.000 porodica u Federaciji BiH.

  Današnjom Vladinom dopunom Uredbe kantonalne službe za zapošljavanje zadužene su da najkasnije do 30. novembra ove godine uplate po 100 KM na račune nezaposlenih, ukoliko u evidenciji posjeduju valjan podatak o njihovom transakcijskom računu. Ukoliko ne posjeduju, osoba koja ostvaruje pravo na naknadu dužna je najkasnije do 30. oktobra dostaviti nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje valjan podatak o svom računu.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU