Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Vlada BPK: Za podršku razvoju obrta i malih preduzeća 300.000 KM

  Prema obrazloženju Ministarstva finansija, u izmjenama ovog zakona koji je po skraćenom postupku upućen u skupštinsku proceduru, postupljeno je po odlukama Ustavnog suda Federacije BiH.

  U skupštinsku proceduru, Vlada je uputila i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama kao i prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja JZU Kantonalna bolnica Goražde.

  Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila programe utroška sredstava u budžetu Ministarstva za privredu koji se odnose na programe podrške razvoju obrta, privatnim preduzećima i drugim nivoima vlasti kroz projekte za 2022.godinu čijom će se realizacijom uveliko pomoći ovoj vrsti privredne djelatnosti.

  Prema riječima resornog ministra, 200.000 KM namijenjeno je za razvoj mikro i malih preduzeća, a sa 100.000 KM podržat će se obrtnici i poduzetnici s prostora ovog kantona s fokusom na novo zapošljavanje.

  Također, 100.000 KM namijenjeno je za podršku razvoju drugim nivoima vlasti kroz projekte. Najveći dio ovih sredstava dobit će Grad Goražde (dio i Općina Foča u FBiH) koji je kandidovao projekte sanacije: ulice Meha Hubjera, puta prema selu Prvanj, puta prema izletištu Sadba, pristupnog puta u Kodžaga polju i Ahmovićima, pristupnog puta u MZ Berič i MZ Ilovača, puta u naselju Luka, te asfaltiranje puta prema selu Poratak i popravak puta prema selu Prvanj. Najavljeno je također i izdvajanje dodatnih 100.000 KM za nastavak ovog programa koji će biti usmjeren na sanaciju gradskih i prigradskih ulica Grada Goražde, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života građana.

    Razvoj radne snage u firmi Saraj - komerc d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje

  Na prijedlog Ministarstva za privredu, donesen je Program javnih investicija Bosansko-podrinjskog kantona za period 2023.-2025. godina u kojem se nalazi 14 projekata ukupne vrijednosti 25.501.041,00 KM kao i Plan utroška namjenskih sredstava sa podračuna za šume Ministarstva za privredu – Kantonalne uprave za šumarstvo BPK-a za 2022.godinu u iznosu od 280.635 KM.

  Ministarstvu za privredu data je i saglasnost na Program o izmjenama i dopunama Programa razvoja turizma u BPK posredstvom kojeg će ovo ministarstvo, do zvaničnog osnivanja Turističke organizacije, omogućiti lokalnim zajednicama i udruženjima iz oblasti privrede koja imaju planirane projekte za unaprjeđenje, razvoj i promociju turizma na području našeg kantona pravo učešća na dodjelu sredstava iz ovog programa.

  Vlada je primila k znanju Informaciju o održanom sastanku sa stanovnicima naselja Obarak, Mjesna zajednica Goražde IV te zadužila Ministarstvo privrede da od Grada Goražde zatraži informaciju u kojoj je fazi rješavanje problema vodosnabdijevanja u pomenutom naselju, koje su aktivnosti poduzete, da li postoji namjera apliciranja, da li postoji projekat trajnog rješavanja ovog problema i u kojem vremenskom roku Grad Goražde planira da ga riješi, budući da na ekonomskom kodu Vlade za vodne naknade postoje sredstva za ovu namjenu.

  Ministrici za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport  data je saglasnost za potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji „Projekta sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH“, s Federalnim zavodom za zapošljavanje Sarajevo i JU ,,Služba za zapošljavanje“ Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

    Počinje projekat ”Odvažne i hrabre, to ste vi”/ Bingo sa partnerima podržava žensko poduzetništvo

  Takođe, data je saglasnost na Plan rasporeda zaposlenika osnovnih i srednjih škola koji nemaju normu ili ostaju bez dijela norme ili u potpunosti ostaju bez poslova i radnih zadataka. Prema obrazloženju ministrice, 29 nastavnika raspoređeno je na odgovarajuće poslove i nijedan nije ostao bez posla.

  Premijerka BPK-a dobila je saglasnost za potpisivanje ugovora sa GPD Drina Goražde, kao najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na rekonstrukciji fasade i vanjske stolarije na objektu Službe za zapošljavnaje BPK-a Goražde, u vrijednosti od 64.525 KM.

  Vlada je odobrila premijerki potpisivanje i ovjeru Konačne situaciju za izvršene radove na izgradnji-rekonstrukciji Centralnog spomen obilježja branilaca Goražda faza II: ”Kamenorezački radovi”, kao i za potpisivanje Okvirnog sporazuma o sukcesivnoj isporuci kompjuterske opreme za potrebe institucija Bosansko-podrinjskog katona Goražde.

  Na prijedlog Ministarstva urbanizma, Vlada je usvojila Odluku kojom se određuju uslovi i način prodaje imovine putem javnog nadmetanja, licitacije za nekretninu/pravo građenja stambeno poslovnog-objekta “Lamela -L“ u Goraždu.

  Do kraja sjednice, Vlada je razmatrala i proslijedila resornom ministarstvu Inicijativu dostavljenu od poslanice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, te se upoznala sa specijalnim izvještajem Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH o stanju u ustanovama u kojima su smještena djeca u sukobu sa zakonom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK.

  Objava Vlada BPK: Za podršku razvoju obrta i malih preduzeća 300.000 KM pojavila se prvi puta na Business Magazine.

    (FOTO) Konzum otvorio novu prodavnicu u Velikoj Kladuši

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU