back to top

Veliki izazovi pred BiH

U petak je održan posljednji panel Energetskog samita 2023 na temu E-mobilnosti. Mnogi gradovi u Bosni iHercegovini suočavaju se s velikim zagađenjem zraka, a transportni sektor je jedan od glavnih zagađivača. Zelena agenda za Zapadni Balkan, koja je usvojena u studenom 2020. godine, identificira elektromobilnost kao jednu od pet prioritetnih oblasti koje su ključne za postizanje ambicioznih ciljeva dekarbonizacije u regiji. Bosna i Hercegovina se obavezala, između ostalog, na izradu Planova održive urbane mobilnosti (SUMP).

Prezentirana studija

Tom prilikom, Arnesa Borčak, projektna menadžerica u UNDP BiH je predstavila Studiju e-mobilnosti i tržišta u Bosni i Hercegovini, koja je izrađena u okviru projekta koji finansira Švedska.

Uvođenje e-mobilnosti u Bosni i Hercegovini moglo bi donijeti značajne koristi za okoliš, ekonomiju, politiku i društvo. Prezentirana Studija nam daje jedan sveobuhvatan pregled potencijala, neophodnih koraka te ključnih aktera u ovoj oblasti. Kako smo imali priliku čuti od ostalih sugovornika, mi smo na samom početku definiranja ove oblasti, te je stoga jasno da je pred nama mnogo aktivnosti na uređenju zakonske regulative i izgradnji infrastrukture. UNDP će i u predstojećem periodu nastaviti pružati podršku ključnim akterima u razvoju i ove oblasti u zemlji, kazala je Borčak.

S obzirom da električna vozila ne proizvode lokalne emisije izgaranjem goriva,elektrifikacija prometa može dati ključni doprinos poboljšanju kvaliteta zraka. U kombinaciji s korištenjem obnovljivih izvora energa, elektrifikacija može značajno smanjiti CO2. Osim toga, uvođenjem e-mobilnosti, Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju opredjeljenost zaispunjavnje preuzetih klimatskih obaveza. To bi također dalo mogućnost zemlji da privuče međunarodne investicije i partnerstva.

Zadovoljstvo mi je što na ključnom događaju energetskog sektora predstavljamo inovativni projekat e-GO koji će donijeti promjenu u načinu transporta u urbanim sredinama koja je u skladu s trendovima u energetskom i transportnom sektoru. Za početak u Sarajevu a kasnije i u drugim gradovima, e-GO će biti rješenje problema parkinga, prevelikog broja auta i zagađenja okoliša, te očekujemo da donosioci odluka zajedno s ovakvim inovacijama u privatnom sektoru prate trendove i olakšaju prekompleksnu administraciju i poprilično nedefiniranu legislativu u ovoj oblasti,istakla je Aldina Hadžić, direktorica e-GO kompanije.

Ključne poruke

Ovogodišnji Energetski samit okupio je predstavnike i predstavnice izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti energetike, kao i poslovne subjekte, koji su u periodu od 26. do 28. travnja, kroz sedam tematskih panela, radionica i prezentacija projekata, diskutirali o najaktualnijim pitanjima u oblasti energetskog sektora u BiH.

Samit je počeo snažnim porukama najviših međunarodnih dužnosnika u BiH, koji su pozvali bh. donositelje odluka da što prije poduzmu sve neophodne korake kako bi energetski sektor bio integriran, usklađen sa standardima i zakonskim okvirima Europske unije, zaštićen od cyber prijetnji kao i od prijetnji u snabdijevanju, te usmjeren zelenim održivim energetskim izvorima.

Cijene ugljika su od suštinskog značaja za podršku dekarbonizaciji ekonomije, istovremeno potičući čistiju industrijsku proizvodnju.

Očekuje se od Vijeća ministara BiH da do lipnja 2023 usvoji Mapu puta za pravednu tranziciju u regijama uglja u zemlji. Na osnovu rezultata Mape, značajan pad troškova obnovljivih izvora energije i uvođenje šema određivanja cijena ugljika u narednim godinama, prelazak na čiste izvore energije donosi ekonomske koristi za BiH.

Naglašena je potreba uspostavljanja tima za odgovor na incidente u kompjuterskoj sigurnosti (CERT) za energetski sektor, te za razvojem zakonodavnog okvira koji će definirati sigurnosne i cyber sigurnosne zahtjeve i potrebe, kao i procedure koje će omogućiti učesnicima u energetskom sektoru da zaštite svoje objekte i poslovanje na sistematski i organizovan način.

Prosječna potrošnja energije u stambenim zgradama u Bosni i Hercegovini je preko pet puta veća od potrošnje u zemljama EU, koje se nalaze u sličnim klimatskim uslovima. Sektor stambenog stanovanja u Bosni i Hercegovini prepoznat je kao sektor s najvećim potencijalom za unaprjeđenje mjerama energetske efikasnosti koje donose uštede energije.

Ovogodišnji organizatori Samita su bili Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Europska unija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.

Cilj najvećeg energetskog događaja u Bosni i Hercegovini je da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere. Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023. organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

The post <strong>Veliki izazovi pred BiH</strong> appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU