back to top

Večeras počinje 5. AJB DOC: 25 filmova vrhunske produkcije o aktuelnim društvenim temama

Večeras Počinje 5. Ajb Doc: 25 Filmova Vrhunske Produkcije O Aktuelnim Društvenim Temama

Peto izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će otvoreno večeras u Sarajevu projekcijom filma “Instagram porodica” autorice Susanne Regine Meures, koji donosi priču o tamnoj strani života mladih influensera.

Nagrađivana njemačko-švicarska rediteljica vodi nas na periferiju Berlina, približavajući nam život četrnaestogodišnje influenserice Leonie koja ima milione pratilaca na društvenim mrežama, a kompanije je obasipaju proizvodima. Kada njeni roditelji prepoznaju ogroman ekonomski potencijal Leonienih internetskih aktivnosti, brzo preuzimaju ulogu njenih menadžera. Žele da Leonien život bude bolji nego njihov. Međutim, diktiran brendovima i pritiskom da proizvede sadržaj, njen se život polako pretvara u zatvor.

Film će biti prikazan u 20:30 u Multimedijalnom centru Kovači, a u slučaju kiše projekcija se premješta u Bosanski kulturni centar (BKC).

Drugi film koji će također večeras biti prikazan je “Muzej revolucije” Srđana Keče, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija Last Minuta Cinema.

Ovaj nagrađivani film donosi priču o napuštenom projektu arhitekte Vjenceslava Richtera čija je vizija bila izgraditi muzej koji bi “čuvao istinu o nama”. U ostacima tog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad počne brisati sve tragove Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Projekcija filma počinje u Cineplexxu u 21:00.

Filmovi vrhunske produkcije

Peti AJB DOC ljubiteljima donosi 25 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije o aktuelnim društvenim temama.

Ono što povezuje sva ostvarenja koja će biti prikazana u četiri selekcije – Takmičarskoj, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart DOC – jesu mir i vjera u bolje sutra, stoga je vodilja ovogodišnjeg izdanja bijela golubica, univerzalni simbol mira, čije grafičko predstavljanje uzleta i kretanja prema gore simbolično formira broj pet.

Također, od 10. do 12. septembra, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će održan trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” pod vodstvom videonovinara Farisa Bajrića.

U okviru petog izdanja AJB DOC Film Festivala, a pod pokroviteljstvom Info Centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, 12. septembra bit će održan masterclass “Važnost pričanja priča” Galeba Nikačevića, novinara, voditelja i kreatora regionalno popularnog Agelast podcasta. Svi zainteresovani pozivnice za ovaj događaj mogu besplatno preuzeti u Cineplexxu.

Više informacija o cjelokupnom programu možete pronaći na zvaničnoj stranici Festivala.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC-a održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma, a trening u partnerstvu sa Samsungom.

 

 

 

 

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU