back to top

UPFBiH i SSSBiH: Pozivamo poslanike da podrže povećanje plaća u realnom sektoru do 400 KM, budžeti nisu ugroženi

Izmjenama i dopunama navedenih zakona omogućilo bi se brzo povećanje plaće do 400 KM radnicima u realnom sektoru, a na ovo povećanje plate ne bi se plaćali puni, nego značajno umanjeni doprinosi, dok bi obaveze na platu zatečene u trenutku stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna, ostale u punom iznosu kao i do sada.

„Posljednjih dana smo uočili izjave pojedinih poslanika da poslodavci mogu povećati plate radnicima i bez ovih izmjena zakona. To je tačno, jedino što poslanici slučajano ili namjerno zaboravljaju i ne žele reći da sa povećanjem plate od do 400 KM bez ovih traženih izmjena i dopuna, više od polovine gotovo polovina sredstava od povećanja ide državi, a ostatak radniku. Usvajanjem izmjena i dopuna zakona koje predlažemo, radnici bi npr od 400 KM povečane plate, dobili oko 350 KM, a država ostatak“, navode iz UPFBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH.

Iz UPFBiH i SSSBiH naglašavaju da se radi o privremenom rješenju koje bi bilo na snazi do usvajanja seta sistemskih zakona kojima bi se doprinosi na plaće smanjili sa postojećih 41,5 posto na manje od 30 posto. Na žalost, nemamo nikakvih informacija kada se planira priprema i puštanje u proceduru set sistemskih propisa kojima bi se uredila ova pitanja .

Također navode da bi usvajanje izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH koje bi omogućilo povećanje plata do 400 KM pomoglo u poboljšanju standarda zaposlenih u realnom sektoru koji najviše trpe posljedice inflacije i barem djelomično zaustavilo odlazak kvalificirane radne snage iz BiH, pri čemu bi se sačuvala stabilnost budžeta i vanbudžetskih fondova.

UPFBiH i SSSBiH zbog svega navedenog pozivaju poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Kikaš Marija, Knezović Darijo, Fuad Abaspahić, Boban Ivan, Dukić Siniša, Mašić Damir, Halkić Razim, Helez Nijaz, Hodžić Kadrija, Karajbić Elvir, Kozarević Fahrudin, Krajinović Nihad, Okić Azra, Prlić Lana, Subašić Senad, Zukan Belmin, Žuljević Aner, Bošković Mladen, Dejanović Delfa, Marjanović Marjan, Maros Dajana, Martić Josip, Matanović Mijo, Musa Stanko, Nevistić Karlo, Opsenica Goran, Safar Marko, Šimović Kristina, Vincetić Ivo, Beganović Alma, Halilović Suada, Junuzović-Kaljić Amra, Ajla Milišić-Pepić, Smajlović Rasim, Uremović Maja, Cvitanović Marko, Čamdžić Mirsad, Marinković-Lepić Mirjana, Mioković Dragan, Nikšić Damir, Purić Amir, Fatalar Luka, Galić Petar, Stanić Drago, Tokić Stipe, Isak Arnel, Uzunović Kenan i Pirić Elzina,  da u srijedu 24.7.2023. godine podrže uvrštavanje na dnevni red predloženih izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH i omoguće povećanje plata u realnom sektoru do 400 KM. U najmanju ruku, nema razloga smatraju poslodavci i sindikati da se zakoni makar ne uvrste u dnevni red, jer to bi omogučilo da se konačno počne makar razgovarati o ovim ključnim pitanjima za podizanje plata radnika, podizanje njihovog standarda i zaustavljanje odliva radne snage i stanovništva iz BiH.

Objava UPFBiH i SSSBiH: Pozivamo poslanike da podrže povećanje plaća u realnom sektoru do 400 KM, budžeti nisu ugroženi pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU