Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  11.6 C
  Sarajevo
  Poslovni životKoncerti Vinicija Capossele na otvaranju VI Sezone italijanske kulture u BiH

  Koncerti Vinicija Capossele na otvaranju VI Sezone italijanske kulture u BiH

  Na otvaranju VI izdanja Sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini poznati italijanski kantautor Vinicio Capossela će održati turneju koja će obuhvatiti Sarajevo 16. septembra, Banja Luku 18. septembra i Mostar 20. septembra, a sva tri koncerta bit će održana u narodnim pozorištima ta tri grada.

  – Ovaj izbor nije slučajan s obzirom na to da je Capossela, kompletan umjetnik, kantautor, pjesnik i pisac, oduvijek bio blizak Balkanu, naročito Bosni. Naime, u svom prvom romanu “Non si muore tutte le mattine”/”Ne umire se svakog jutra” govori o Sarajevu nakon rata, a i njegov stil i folk zvuk imaju puno zajedničkih elemenata sa muzičkom tradicijom ovog prostora – rekao ja ambasador Italije u BiH Nicola Minasi.

  Vinicio Capossela je stoga idealan umjetnik za predstavljanje bliskosti između italijanske tradicionalne muzike i balkanske, kao i dokaz da lagana i popularna muzika ove dvije oblasti pripadaju istom kulturnom miljeu, navodi se u saopćenju Ambasade Italije u BiH.

  Turneja će pružiti priliku Viniciu Caposseli da predstavi svoje istorijske uspjehe iz prošlosti, kao i da promovira svoj posljednji album “Pjesme Cupe”, koje su snimljene u različitim razdobljima i sa razmakom od 10 godina, a predstavlja sintezu aktivnosti umjetnika, u kojima priča o folklornom ruralnom i mitološkom svijetu, u malim mjestima u unutrašnjosti, počevši od njegovog mjesta Irpinije (Kampanija) zemlje koja po krajoliku podsjeća na Bosnu i Hercegovinu.

  Kako bi se omogućilo što bolje razumijevanje značenja i dubine pjesama Capossele, Ambasada je zajedno sa studentima italijanskog jezika Univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, prepremila knjižicu sa tekstovima pjesama i prevodom na lokalni jezik, što će omogućiti još bolju interakciju sa publikom.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Una
  Unahttps://poslovnisvijet.ba
  Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  MOŽDA VAS ZANIMA