back to top

Koncerti Vinicija Capossele na otvaranju VI Sezone italijanske kulture u BiH

Na otvaranju VI izdanja Sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini poznati italijanski kantautor Vinicio Capossela će održati turneju koja će obuhvatiti Sarajevo 16. septembra, Banja Luku 18. septembra i Mostar 20. septembra, a sva tri koncerta bit će održana u narodnim pozorištima ta tri grada.

– Ovaj izbor nije slučajan s obzirom na to da je Capossela, kompletan umjetnik, kantautor, pjesnik i pisac, oduvijek bio blizak Balkanu, naročito Bosni. Naime, u svom prvom romanu “Non si muore tutte le mattine”/”Ne umire se svakog jutra” govori o Sarajevu nakon rata, a i njegov stil i folk zvuk imaju puno zajedničkih elemenata sa muzičkom tradicijom ovog prostora – rekao ja ambasador Italije u BiH Nicola Minasi.

Vinicio Capossela je stoga idealan umjetnik za predstavljanje bliskosti između italijanske tradicionalne muzike i balkanske, kao i dokaz da lagana i popularna muzika ove dvije oblasti pripadaju istom kulturnom miljeu, navodi se u saopćenju Ambasade Italije u BiH.

Turneja će pružiti priliku Viniciu Caposseli da predstavi svoje istorijske uspjehe iz prošlosti, kao i da promovira svoj posljednji album “Pjesme Cupe”, koje su snimljene u različitim razdobljima i sa razmakom od 10 godina, a predstavlja sintezu aktivnosti umjetnika, u kojima priča o folklornom ruralnom i mitološkom svijetu, u malim mjestima u unutrašnjosti, počevši od njegovog mjesta Irpinije (Kampanija) zemlje koja po krajoliku podsjeća na Bosnu i Hercegovinu.

Kako bi se omogućilo što bolje razumijevanje značenja i dubine pjesama Capossele, Ambasada je zajedno sa studentima italijanskog jezika Univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, prepremila knjižicu sa tekstovima pjesama i prevodom na lokalni jezik, što će omogućiti još bolju interakciju sa publikom.

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU