back to top

U FBiH u 2022. poticano ukupno 2,103 MWH električne energije iz obnovljivih izvora

U Federaciji BiH je u 2022. godini u sustavu poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije bilo ukupno 451 elektroenergetsko postrojenje, primarnih izvora solarne energije, hidroenergije i vjetro energije.

Ukupna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije iz ovih postrojenja u 2022. godini je iznosila 2,103 MWh, priopćeno je iz Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK).

Prema podacima Operatora za OIEiEK u 2022. godini sklopljeno je ukupno 174 ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja u probnom radu ukupne instalirane snage 18,572 MW te 13 ugovora o otkupu električne energije po referentnim cijenama ukupne instalirane snage 2,504 MW.

Poslovanje Operatora za OIEiEK u 2022. godini obilježeno je uspostavom proaktivne komunikacije s relevantnim institucijama i donositeljima odluka u Federaciji BiH.

Operator za OIEiEK je postupio po zaključcima Vlade Federacije BiH u razdoblju od travnja do rujna 2022. godine, kao i zaduženjima proisteklim iz zaključka Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, rješenja Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i izdanih preporuka Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH za 2019 i 2020. godinu.

“Postupajući po zaključcima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izvršili smo reviziju svih izdanih rješenja Operatora za OIEiEK o statusu mikroproizvođača koje je izdavao proizvođačima iz OIE u 2020. godini i ostalih dokumenata koji su proistekli iz navedenih rješenja”, kazao je ravnatelj Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Edim Memić.

Kroz 2022. godinu Operator za OIEiEK se susreo s ogromnim pritiscima javnosti, a time i proizvođača električne energije, tvrdeći neutemeljeno kako Operator za OIEiEK blokira “važne procese” u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije, no isto nije, niti će utjecati na aktualnu Upravu i zaposlenike Operatora za OIEiEK da donose odluke koje nemaju utemeljenje u Zakonu i podzakonskim aktima, jasnog je stava Memić.

Analizom izdanih preporuka od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, Operator za OIEiEK je u mjesecu travnju donio plan i program postupanja po istima, na osnovu kojih je uspješno realizirano 30 preporuka, dok je sedam preporuka u fazi realizacije. Na osnovu prethodno provedenih aktivnosti na uspostavi svih potrebnih baza, Operator za OIEiEK je putem svoje internet stranice, nakon više od tri godine, javnosti učinio dostupnim jedinstveni Registar projekata OIEiEK, kao i stanje dinamičkih kvota na dan 31. prosinca 2020. godine, čime je u potpunosti osigurano transparentno postupanje u radu Operatora za OIEiEK.

U provođenju svojih nadležnosti u 2022. godini Uprava Operator za OIEiEK je uz puno razumijevanje, suradnju i podršku Upravnog odbora donosila odluke koje su utemeljene u Zakonu i podzakonskim propisima štiteći u potpunosti sve koji sudjeluju u sustavu poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, a što je nastavljeno u 2023. godini.

“Trenutno održavamo usmene rasprave povodom postupanja po 26 zahtjeva za stjeanje statusa privilegiranih proizvođača, koji su ishodili status potencijalno privilegiranog proizvođača u mandatu prethodne Uprave. Uz sve napore da zaštitimo investitore i njihova uložena sredstva u ovaj sektor, Operator za OIEiEK ne može donijeti odluke koje nemaju utemeljenje u zakonskim i podzakonskim propisima, odnosno Akcijskom planu za korištenje obnovljivih izvora energije u Fedraciji BiH koji je do 2020. godine definirao instalirane snage postrojenja čija se proizvodnja potiče do 2020. godine“, zaključuje Memić.

Objava U FBiH u 2022. poticano ukupno 2,103 MWH električne energije iz obnovljivih izvora pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU