Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  U BIH blizu milion hektara neobrađene zemlje

  Danas je 80 posto takvih površina nezasijano, što nas dovodi u situaciju da ovisimo o uvozu. Nekad se proizvodilo se sve što je potrebno građanima. Uvozilo se samo ono što nije uspijevalo, kao što su ananas, banane… Imali smo pšenice za izvoz, povrća, voća, žita… Sve se moglo proizvesti. Sada je situacija potpuno obrnuta. Sada uvozimo 80, a proizvodimo 20 posto u dobrim godinama. Kada je suša kao u prošlim godinama, nevolje s ratom u Ukrajini, kada poljoprivrednici ne mogu doći do repromaterijala koji im služi za sjetvu, to pada ispod 20 posto. Dobra vijest ipak je odluka Vlade FBiH o izdvajanju sredstava za poljoprivredu.

  Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, usvojila je program utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih ovogodišnjim federalnim budžetu, u iznosu od 164,000.000 KM. U budžetu FBiH za 2023. odobrena sredstva za poticaj poljoprivredi veća su za 58 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji.

  U okviru ovogodišnjeg programa za poticaje animalnoj i biljnoj proizvodnji namijenjeno je 112,43 miliona KM, od čega za animalnu 87,895.000 KM, a biljnu 24,535.000 KM, navedeno je iz Vlade. Iznos od 51,070.000 KM namijenjen je strukturnim mjerama i raspoređen za mjere ruralnog razvoja (37,620.000 KM), model ostalih vrsta potpora (13,450.000 KM) i 500.000 KM za sudske presude, izvansudske nagodbe, nerealizirane zahtjeve iz ranijeg razdoblja za koje su vršene dodatne provjere.

  Za podršku prehrambenoj industriji izdvojena su sredstva u iznosu od 14,000.000 KM, a visina podrške je do 50 posto prihvatljivih troškova ulaganja. Korisnicima će i ove godine biti na raspolaganju financiranje projekata putem kreditne linije Razvojne banke FBiH, u čemu Federalno ministarstvo sudjeluje sa svojim grantom od 3,500.000 KM. Iz tog iznosa bit će financirano do 35 posto prihvatljivih troškova investicije u biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, odnosno 35 posto iznosa prihvatljivih troškova u slučaju investicije u njihovu preradu. Navedenim mjerama podrške očekuju se nove investicije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u vrijednosti većoj od 80 miliona KM.

  Objava U BIH blizu milion hektara neobrađene zemlje pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU