Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  The Economist: Ekonomska kriza mogla bi zapaliti mnoge revolucije

  The Economist: Ekonomska Kriza Mogla Bi Zapaliti Mnoge Revolucije
  Kriza rasta cijena hrane i goriva mogla bi izazvati revolucije u arapskim zemljama (Reuters)

  U analitičkom članku objavljenom pod naslovom “Dolazi talas nemira. Ovako možete izbjeći neke”, časopis je naveo da je posljednji put, kada se svijet suočio s krizom visokih cijena hrane kakva se sada događa, došlo do izbijanja “arapskog proljeća”. Takva dešavanja su rezultirala svrgavanjem četiri predsjednika i zapalila su užasne građanske ratove u Siriji i Libiji.

  The Economist ističe da je rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine nanio ozbiljnu štetu tržištu žitarica i energenata. Zbog toga su nemiri neizbježna stvar i ove godine.

  List pojašnjava da je statistički model koji je pripremio sa ciljem ispitivanja odnosa između visokih cijena hrane i goriva i političkih nemira otkrio da je rast cijena goriva i hrane u prošlosti bio snažan pokazatelj izbijanja masovnih demonstracija, nereda i političkog nasilja.

  Očekuje se da će, ako zaključci ove studije budu tačni, mnoge zemlje svjedočiti eskalaciji nemira ove godine.

  Arapske države su u opasnosti

  Časopis navodi da najveći rizik postoji u zemljama koje već doživljavaju nestabilnost, poput Jordana i Egipta, a koje ovise o uvozu hrane i goriva te imaju nestabilne javne finansije. Mnoge rizične zemlje vode se loše ili represivno.

  Također, vlade mnogih zemalja nastoje ublažiti posljedice ekonomske krize, ali su opterećene dugovima i pate od nedostatka likvidnosti zbog krize nastale usljed izbijanja pandemije.

  Prosječan omjer javnog duga siromašnih zemalja u BDP-u iznosi oko 70 posto, a taj procent raste. Siromašne zemlje također plaćaju veće kamate – i te stope rastu. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, 41 siromašna zemlja nalazi se u “dužničkoj nevolji” ili im prijeti opasnost od finansijskih poteškoća zbog gomilanja duga.

  Prema The Economistu, teško je izbjeći eksploziju narodnog gnjeva u nadolazećim danima, ali bi dobar početak bio rad na ukidanju politika koje obeshrabruju poljoprivrednu proizvodnju, poput kontrole cijena i izvoznih ograničenja. Analiza časopisa također vidi potrebu da se pozabavi politikama nekih vlada koje obeshrabruju poljoprivrednike i onemogućuju im rad, poput onoga što se događa u Tunisu, gdje poljoprivrednici ostavljaju svoju plodnu zemlju neobrađenu jer moraju prodati usjeve državi za malu naknadu.

  U izvještaju lista se zaključuje da međunarodne finansijske institucije sada moraju uspostaviti tešku ravnotežu. Odbijanje finansiranja može dovesti do nereda u zemlji. Isto tako, odobrenje bi moglo spasiti jadne vlade tako što će se učvrstiti loše i neodržive politike.

  The Economist navodi da bi tijela poput Međunarodnog monetarnog fonda, čiji su pregovarači stigli u Šri Lanku i Tunis ove sedmice, trebali pružiti velikodušnu pomoć, ali pritom i insistirati na reformama. Također bi morali nastaviti pratiti kako se troši novac koji je dat tim zemljama.

  Objava The Economist: Ekonomska kriza mogla bi zapaliti mnoge revolucije pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU