Toplinski valovi i suše u nekim regijama također su povećali potražnju za električnom energijom i smanjili proizvodnju iz hidrocentrala, dok je proizvodnja iz nuklearki također bila vrlo slaba, posebno u Evropi gdje je Francuska morala zatvoriti nuklearne reaktore radi održavanja.

Godišnji izvještaj IEA-e za ovu godinu predviđa rast globalne upotrebe uglja za 1,2 posto, iznad osam milijardi tona, razinu postignutu po prvi put u jednoj godini. Prethodni rekord postavljen je 2013. godine.

Također procjenjuje da će potrošnja uglja na toj razini ostati nepromijenjena do 2025. godine, jer pad potrošnje na razvijenim tržištima nadoknađuje stalna snažna potražnja u azijskim ekonomijama u razvoju.

To znači da će ugalj i dalje biti daleko najveći pojedinačni izvor emisije ugljičnog dioksida u svjetskom energetskom sistemu.

Najveći rast potražnje za ugljem očekuje se u Indiji, za sedam posto, a slijedi Evropska unija s visokim 6-postotnim povećanjem, te Kina s rastom od 0,4 posto.

“Svijet je blizu vrhunca u korištenju fosilnih goriva, s ugljenom na putu da prvi od fosilnih energenata pada, ali još nismo tamo”, rekao je Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i sigurnost IEA.

Potražnja za ugljem u Evropi poskočila je zbog sve većeg prelaska s plina na ugalj uslijed visokih cijena plina i nakon što je ruska opskrba smanjena na kapaljku.

No očekuje se da će do 2025. godine evropska potražnja za ugljem pasti ispod razine iz 2022., navodi se u izvještaju.

Globalna proizvodnja električne energije iz uglja trebala bi u ovoj godini porasti na novu rekordnu razinu od oko 10,3 teravatsati, dok se predviđa povećanje proizvodnje ugljena za 5,4 posto na oko 8,3 milijarde tona, također na rekordnu razinu.

Očekuje se da iduće godine proizvodnja dosegnuti vrhunac, ali bi do 2025. trebala pasti ispod razine iz 2022. godine.

Tri najveća proizvođača uglja – Kina, Indija i Indonezija, redom će u ovoj godini postići rekordnu proizvodnju, ali unatoč visokim cijenama i ugodnim maržama za proizvođače uglja, nema naznaka rasta ulaganja u izvozne projekte za ugalj.