Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Švicarski bankarski gigant izdao upozorenje: ‘Savršena oluja se intenzivirala, rađa se novi svjetski poredak‘

  Švicarska investicijska banka Credit Suisse upozorila je da su financijska tržišta pred “novim svjetskim poretkom” u jeku agresivnih poteza pojedinih središnjih banaka koje dizanjem referentih kamatnih stopa nastoje obuzdati inflaciju.

  – Tržišta su upala u savršenu oluju. Imamo rastuću inflaciju, više kamatne stope i rat u Ukrajini kao faktore koji uzimaju investicijski danak. Ova oluja se proteklih dana dodatno intenzivirala s objavom američkih Federalnih rezervi o najvećem dizanju referentne kamatne stope od 1994. godine kao i s potezima Švicarske narodne banke koja je svojom agresivnom monetarnom politikom zatekla tržišta, ocijenio je šef odjela globalnih investicija u Credit Suisseu Michael Strobaek, prenosi Jutarnji list.

  Kako izvještava londonski Daily Telegraph, Strobaek je u depeši odaslanoj svojim klijentima između ostalog napisao da je došlo do “korekcije” i na obvezničkom i na dioničkom tržištu tako da su investitori gotovo ostali bez sigurnog utočišta.

  – Pogođeni su čak i dobro diverzificirani portfelji, upozorio je.

  – Ovo u najmanju ruku predstavlja resetiranje trenutnog razdoblja još uvijek niskih kamatnih stopa i prelazak na eru globalno viših kamata. Tijekom perioda prilagodbe za očekivati je nastavak velike volatilnosti na tržištima s obzirom da resetiranje sa sobom donosi i neizvjesnost te, naravno, značajno manje komotnu monetarnu politiku, ocjenjuje Strobaek i dodaje da je jedno od ključnih pitanja koliko će dugo potrajati ciklus dizanja kamatnih stopa te koliko će snažno biti ekonomsko usporavanje.

  Ipak, Strobaek smatra da investitori ne bi trebali gubiti nadu te kaže da im ne bi preporučio napuštanje tržišta u ovom trenutku.

  – Lako je objesiti kopačke o klin u trenucima najvećih turbulencija i percipiranih rizika. Ali, ja čvrstvo vjerujem da situacija nije tako mračna. Jedan od naših temeljnih investicijskih principa je da “protok vremena na tržištu uvijek nadvlada neki trenutak”, i to bi, po meni, trebalo primijeniti i sada.

  Istovremeno, fond menadžer obvezničkog fonda Nomura Global Dynamic Richard Hodges smatra da američki Fed dizanjem kamatnih stopa orkestrira recesiju te predviđa da do oporavka tržišta neće doći sve do prestanka takve monetarne politike.

  – Fed je sada usredotočen isključivo na smanjivanje inflacije pa je odlučio orkestrirati recesiju. Cilj im je rebalansirati razliku između potražnje i ponude tako što će smanjiti potražnju, kaže Hodges.

  Ipak, i on ima mrvicu optimizma, a investitore poziva na strpljenje, odnosno da pričekaju kraj dizanja kamatnih stopa što će, po njemu, predstavljati nevjerojatnu priliku investitorima za dobru zaradu.

  • Pojačan promet na izlazima iz BiH
  • Barcelona i Kielce večeras od 18h za naslov prvaka Europe
  • Amel Tuka u Parizu ispod najavljene razine
  • Konjički klub iz Gruda: Sestre koje su ljubav pretvorile u posao
  • POLITIKA UBIJA BiH: Mladi odlaze iz zemlje, opada i broj studenata

  The post Švicarski bankarski gigant izdao upozorenje: ‘Savršena oluja se intenzivirala, rađa se novi svjetski poredak‘ appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU