Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Strömquist i Nedera predstavile prednosti i potencijale energetske efikasnosti

  Ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist i rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera, predstavile su rezultate projekta ‘Zeleni ekonomski razvoj’ (Green Economic Development – GED), koji finansira Vlada Švedske, a provodi UNDP u BiH od 2013. godine, kao i ekološke i ekonomske prednosti mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koje pruža ovaj projekat.

  Događaj je održan u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, jednom od 275 javnih objekata u zemlji koji je unaprijeđen u sklopu GED projekta.

  Govoreći o podršci koja je pružena putem projekta u saradnji sa UNESCO-om, direktor Muzeja Mirsad Sijarić je ukazao na značaj radova na objektu ove institucije.

  – U proteklim godinama je uz pomoć ovog projekta zamijenjeno 80 posto vanjske stolarije Zemaljskog muzeja, koja je teško oštećena tokom rata, što je osim poboljšanja energetske efikasnosti, doprinjelo i zaštiti kolekcije koja se nalazi u našim prostorijama. Pored toga, zahvaljujući GED projektu, Odjeljenju za etnologiju je po prvi put dobilo klimatizaciju – kazao je Sijarić.

  Događaj je održan pod nazivom „Energetska sigurnost – potencijal i prednosti“, jer se značaj projekta ogleda i u smanjenju potrošnje energije u prosjeku za 59 posto. To je direktni doprinos energetskoj sigurnosti BiH, s obzirom na trenutnu energetsku situaciju i potrebi prelaska na ekološki prihvatljive, alternativne izvore energije, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

  Švedska ambasadorica Strömquist je ukazala na različite izazove na globalnom i lokalnom nivou.

  – Trenutno se suočavamo sa mnogo različitih kriza u isto vrijeme koje se odnose na klimu, energiju i sigurnost. Također, pred nama još jedna zima sa zagađenjem zraka u mnogim gradovima u BiH. GED projekat rješava sve ove izazove, smanjenjem energetske zavisnost i zagađenje zraka, uz uštedu javnih sredstava i stvaranje novih zelenih radnih mjesta – izjavila je Strömquist.

  Događaju je prisustvovao veliki broj predstavnika i predstavnica relevantnih domaćih institucija, uključujući Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondove za zaštitu okoliša FBiH i RS, entitetska i kantonalna ministarstava prostornog uređenja i energetike, opštine i gradovi, kao i međunarodnih organizacija, ambasada, korisnici projekta iz cijele zemlje i mnogi drugi.

  Rezidentna predstavnica Nedera je zahvalila svim partnerima što su prepoznali značaj ulaganja u energetsku efikasnost, kao i na saradnji, a posebice Ambasadi Švedske.

  Naglasila je da je GED inicijativa postala katalizator za mnoge druge aktivnosti energetske efikasnosti u zemlji, te da ih je potrebeno provoditi u većem obimu, svuda u BiH i znatno brže.

  – Više od 5.000 javnih zgrada u BiH još uvijek treba energetsku rekonstrukciju. Uz povećanu cijenu energije i zabrinutosti oko energetske sigurnosti, to je pametan izbor – i sigurna i pristupačna investicija – koja će donijeti značajno smanjenje troškova energije u javnim i privatnim budžetima, smanjiti zagađenje i poboljšati kvalitet života – kazala je Nedera.

  Energetska efikasnost je generator novih radnih mjesta i ekonomskog razvoja. Stimuliše lokalnu ekonomiju angažovanjem građevinskog sektora, radne snage i nabavkom materijala.

  To je kroz GED projekat u velikoj mjeri već postignuto, jer je privukao 113 miliona KM investicija sa različitih nivoa vlasti u BiH i od donatora, što je dovelo do preko 12 miliona KM ušteda u javnom budžetu godišnje i kreiranja preko 5.700 zelenih radnih mjesta, navodi se u saopćenju.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU