Šok u Hrvatskoj, Hvar na nogama: Predstavnici firme iz Sarajeva ‘zauzeli’ općinsku zgradu na rivi?!


Šok U Hrvatskoj, Hvar Na Nogama: Predstavnici Firme Iz Sarajeva ‘Zauzeli’ Općinsku Zgradu Na Rivi?!

Hrvatska radiotelevizija (HRT) javila je dramatično da je načelnik Općine Jelsa na otoku Hvaru Nikša Peronja objavio da je u petak, 26. januara, „skupina stranih državljana“ ovlaštenika Tvornice ključ iz Sarajeva „neovlašteno uz pomoć plaćenih zaštitara uzurpirala javnu zgradu“ “Depadanse” u Jelsi.

„Policija je odvela na ispitivanje nekoliko sudionika provale, a tvrtka „Jelsa“ d.d. i Općina Jelsa podnijele su kaznene prijave protiv svih sudionika nasilne  uzurpacije. Mještani s ogorčani“, prenio je HRT uz popodnevnim satima, 30. januara.

Stari upis

Načelnik Nikša Peronja rekao je HRT-u da je ulazak i „uzrupacija velikog dijela ove zgrade“, veliki skandal.

On se ranije oglasio i saopćenjem kojeg možete pročitati OVDJE.

„Ogroman skandal, ogromno ogorčenje… Nešto nezabilježeno ne samo u Jelsi nego u Dalmaciji. Pojavljuje se strana firma iz strane, države, iz Sarajeva, tvrde da je ovo njihovo vlasništvo. U Jesli nisu bili! Nikada nisu imali posjed nekretnine“, izjavio je Peronja.

On, ipak, priznanje da je postojao „stari upis“ iz ’60-tih godina prošlog stoljeća, kada je u okviru planske proizvodnje u bivšoj Jugoslaviji razgovarano „o mogućnosti da se u Jelsi pokrene tvornica čarapa“.

„Bio je dodijeljen prostora na društveno korištenje, preko društvenog vlasništva, tvornici čarapa. Kako tvoraca čarapa nikada nije pokrenula proizvodnu, ovdje zaposlila ljude, pokrenula bilo kakav rad, bilo šta…, takvo rješenje se poništava, kao da nije postojalo“, tvrdi načelnik Jelse.

Ponovio je da sarajevska firma nikada nije bila u posjedu ovdje.

„Ovo je javna zgrada, javno dobro. Općina jeste uknjižena na 50 %. Ostataka je u vlasništvu hotelske kuće Jelsa d.d“, dodao je Peronja.

„Pit Bull“ iz Splita

Naglasio je da su 70 godina posjednici, a da za tvornicu čarapa iz Sarajeva na otoku Hvaru nikada niko nije čuo, pa ni najstariji.

On je naglasio da su na otoku Hvaru svi „na nogama“, da su stanovnici Jelse su vrlo uznemireni ovakvim nasiljem i spremni su poduzeti daljnje radnje u vraćanju prijašnjeg stanja.

Ovo je čin nasilja, ovo je neviđeno“, rekao je Peronja.

HRT nije prenio izjavu druge strane, odnosno predstavnika sarajevske firme, ali jeste izjave niza starijih stanovnika Jelse koji su „šokirani“ upadom Sarajlija uz pomoć zaštitarske firme znakovitog imena „Pit Bull“ iz Splita.

Nema sumnje da će se o ovoj temi (HRT navodi da je ovo top tema na Hvaru) pričati i u narednim danima.


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU