Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Smailbegović: Mi nismo bolesna nacija, već se ovdje isključivo radi o zloupotrebi bolovanja

  Piše: Dragan Bradvica

  Udruženje poslodavaca Federacije uputilo je zahtjev zastupnicimaZastupničkog doma Parlamenta FBiH da se usvoje amandmani koje je predložilo UPFBiH na izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, a kojima se između ostalog traži smanjenje broja dana bolovanja na teret poslodavca sa postojećih 42 na 15.

  Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH na konferenciji za novinare u Sarajevu je rekao da statistički podaci ukazuju da je europski prosjek kada je riječ o bolovanju 6,5 radnih dana godišnje i u postotku to iznosi oko 3,5 posto. Na razini Federacije je taj postotak 13 posto, odnosno skoro 25 radnih dana godišnje.

  – Dakle, mi imamo 3,5 ili četiri puta veći broj od prosjeka Europe. Mi nismo bolesna nacija, već se ovdje isključivo radi o zloupotrebi bolovanja. Ova predložena izmjena ide ka smanjenju zloupotrebe bolovanja, istakao je Smailbegović. 

  Bolovanja i plaće

  Kada je riječ o drugoj predloženoj izmjeni, on naglašava kako, prema važećem zakonu, ako se radi o ozljedi na radu, bez obzira na to je li poslodavac kriv ili ne za tu povredu, poslodavac plaća kompletne troškove liječenja za tog radnika, plaća bolovanje u stopostotnom iznosu plaće, neograničeno dok ne ozdravi ili dok komisija ne odredi neki stepen invalidnosti i ne vrati ga na posao, bez obzira na to koliko to trajalo. Smailbegovićkaže kako oni traže da se taj član ukine i da uposlenici za koje se plaća zdravstveno osiguranje, imaju pravo na liječenje o trošku Fonda.

  Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, smatra pak kako bi se  smanjenjem zloupotrebe bolovanja ostvarile uštede, te stvorile mogućnosti da plaće radnika budu povećane za 15 posto.

  – Ovo ni na koji način neće ići na štetu radnika, čak štoviše, ovo će imati općedruštvenu korist. Očekujemo da će naši prijedlozi biti usvojeni. Od ovoga će imati štetu samo oni pojedinci koji su korumpirani i odobravaju bolovanje  kada ne bi smjeli da ga odobre i oni koji zloupotrebljavaju bolovanje, naveo je Pandurević.

  Sindikati oštro protiv

  Podsjećanja radi, sindikalisti su oštro protiv ove mjere. U Savezu samostalnih sindikata BiH smatraju neosnovanim zahtjev Udruženja poslodavaca FBiH da se vrijeme bolovanja na teret poslodavaca smanji sa 42 na 15 dana, a teret isplate ostatka bolovanja preuzmu fondovi zdravstvenog osiguranja.

  -Zahtjev poslodavaca da se broj dana bolovanja sa 42 dana smanji na 15 dana, datira još od prije šest godina sa potpuno istom argumentacijom kojom se vrijeđaju svi radnici u FBiH. Nije rijetka pojava da čelni ljudi Udruženja poslodavaca FBiH radnike kvalificiraju kao folirante, neučinkovite radnike ili kako to to oni vole reći jednom riječju, neradnike. Mi smo i tada radili istraživanja po ovom pitanju i došli do podataka da je isključivi razlog odlaska radnika na bolovanje to što su izuzetno loši uvjeti rada na radnom mjestu u smislu nepostojanja dovoljne zaštite na radu, kazao je SelvedinŠatorović, predsjednik SSSBiH.

  The post Smailbegović: Mi nismo bolesna nacija, već se ovdje isključivo radi o zloupotrebi bolovanja appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU