Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Smailbegović: Država tuđim rukama lovi zeca

  Udruženje poslodavaca u FBiH reagiralo je otvorenim pismom na dio Vladine uredbe kojom se poslodavci u BiH pozivaju da svojim uposlenicima isplate jednokratnu pomoć u iznosu prosječne neto plaće, a one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na takve isplate.

  O tekstu uredbe s ovom, ali i drugim mjerama podrške kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom Vlada bi trebala raspravljati na današnjoj sjednici, ali prijedlog koji je upućen njima Udruženje poslodavaca FBiH već je ocijenilo lošim te ga okarakteriziralo kao predizborni potez kojim Vlada FBiH želi prikupiti jeftine političke poene uoči izbora.

  -Mi smo zamolili premijera da s ovim prijedlogom ne žuri, da sazovemo sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća i o ovome diskutiramo. Mislimo da ima i boljih rješenja od ovog koje on nudi. Ovo je jednokratno rješenje. Ne kažem da ovo ne bi bila neka pomoć, jer ovo je ustvari 13. plaća. Međutim, znate kako je to, na ovaj način država ustvari tuđim rukama lovi zeca’ kaže za Avaz predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

  Na ovaj način, dodaje, kod ljudi se stvara očekivanje, a problem je što su neke firme u mogućnosti da isplate dodatnu plaću, ali mnogo je onih koje nisu.

  -Kompanija koja ima 100 radnika sad bi trebala izdvojiti 100 tisuća maraka, a nemaju svi slobodnih 100 tisuća maraka, pojašnjava Smailbegović.

  Poslodavci spornim smatraju i pokušaj da Vlada FBiH svojom uredbom derogira odredbe važećih zakona o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH.

  -Vlada će se hvaliti kako je ona pomogla radnicima iako se za ‘svoj džep’ nije uhvatila. Zato to nije neko sretno rješenje, a mi smo na tragu da pripremimo bolje i dugoročnije. Taj prijedlog ćemo definirati u ovih nekoliko dana i uputiti ga Vladi. Mi smo za sistemska, a ne jednokratna rješenja, ističe Smailbegović.

  U UPFBiH smatraju da postoje uvjeti za donošenje sustavnih rješenja usvajanjem zakona o smanjenju poreza i doprinosa, posebno ako se ima u vidu ogroman rast javnih prihoda, a za takvo rješenje UPFBiH ima i načelnu suglasnost sindikata. S obzirom na to da bi usvajanje takvog zakona tražilo vrijeme za usuglašavanje i usvajanje u Parlamentu, a da vremena u jeku nezapamćene krize nema, jedan od prijedloga o kojem se razmišlja je da se radnicima povećaju plaće na razdoblje od pola godine do godinu.

  • Zrinjski: Imaju novog golmana, za Kišinjev – u ponedjeljak
  • Rak-rana bh. društva: Zabrinutost zbog sprege politike i pravosuđa
  • NBA: Andre Drummond u Chicago Bullsima
  • Evo zašto je ‘pao‘ Tolušić i tko je još uhićen: Ključno je bilo lažiranje podataka
  • DAMIR ĐEDOVIĆ: Lana ide po najveći plasman i sposobna je za to

  The post Smailbegović: Država tuđim rukama lovi zeca appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU