Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Skoro 11 miliona eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK

  Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar finansija TK Suad Mustajbašić, šefica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera potpisali su Mandatno pismo i Pismo namjere kojim se pokreće  Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona, saopćilo je  Odjeljenje za informisanje Tuzlanskog kantona

  Radi se o projektu rekonstrukcije u svrhu energetske efikasnosti u 200 javnih zgrada na području Tuzlanskog kantona.

  U saopćenju se navodi da  je potpisanim Mandatnim pismom i Pismom namjere potvrđena   zainteresovanost EBRD-a da osigura dugoročno finansiranje, u obliku povoljnog nacionalnog kredita u iznosu od osam miliona eura i dodatnih 2 miliona eura bespovratnih sredstava za finansiranje projekta, te podrška UNDP-a u iznosu od 800.000 eura za pripremu i provedbu projekta.

  -Danas potpisanim dokumentima Vlada Tuzlanskog kantona, EBRD i UNDP u Bosni i Hercegovini izražavaju svoju opredijeljenost da udruže napore u rješavanju nekih od neposrednih implikacija globalnih klimatskih promjena, tako što će zajedničkim djelovanjem ukazati na relevantnost i potencijal poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama koje su u nadležnosti Tuzlanskog kantona- kazao je premijer Halilagić.

  Direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini kazala je da je  Banka spremna   podržati projekte sa Zelenom agendom, a ulaganje u energetsku efikasnost je jedan od učinkovitijih modela.

  “Do sada imamo pozitivna iskustva sa sličnim projektom u Kantonu Sarajevo i nadamo se pozitivnom ishodu i u Tuzlanskom kantonu. Jako nam je važno da ovaj projekt bude rezultat koordinisanih napora Kantona, EBRD-a, UNDP-a i drugih donatora”, kazala je Naessl.

    Turski ministar trgovine Mehemt Muş potvrdio dolazak na 11. Sarajevo Business Forum

  Rezidentna predstavnica UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera istakla je da je UNDP u BiH  sa velikim zadovoljstvom danas svjedočio potpisivanju Mandatnog pisma između EBRD-a i Tuzlanskog kantona, kao i pristupio zajedničkom potpisivanju Pisma namjere.

  Potpisnice UNFCCC konvencije i Pariškog sporazuma, kao i zemlje koje su potencijalni kandidati za pridruživanje EU i zemlje kandidati iz zapadnog Balkana nalaze se u ključnoj tački gdje moraju biti ambicioznije u pogledu svojih klimatskih akcija. Potrebno je učiniti više da se drastično smanji emisija štetnih gasova i da se ne pređe crvena linija porasta temperature od 1,5 stepeni. Energetska efikasnost ostaje preferirani, povoljniji, mehanizam za smanjenje potražnje bez žrtvovanja ekonomske aktivnosti, saopćeno je.

  Objava Skoro 11 miliona eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU