Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Senada Olević / Mentorisanje je vrlo značajno u profesionalnom razvoju mlade osobe

  Senada Olević je prepoznatljivo lice na bh. poslovnoj sceni. Na čelu je Uniqa osiguranja koje godinama niže uspjehe na tržištu osiguranja, među kojima je posebno bitna liderska pozicija u segmentu životnih osiguranja. Senada je svoju poslovnu karijeru započela u finansijskom sektoru, u kojem je stekla ogromno znanje i vještine radeći na više različitih pozicija, gradeći tako svoju karijeru. Ova diplomirana ekonomistica i magistrica poslovne psihologije rado se priključila projektu Ženske Mentorske Mreže i tokom protekle godine prenijela dio svojih iskustava mentorini sa kojom je radila. Njena razmišljanja o mentoringu i njegovom značaju podijelit ćemo sa vama u narendim redovima.

  Kako sama institucija “mentorisanja” utječe na razvoj jedne profesionalne karijere?

  Mentorisanje smatram vrlo značajnim u profesionalnom razvoju mlade osobe. Ono ubrzava proces razvoja mladih osoba na početku profesionalne karijere,potiče sveobuhvatno učenje i lični razvoj osobe.Mentorisanjem se može pružiti značajnarazvojna podrška mladima pri susretu sa novim poslovnim izazovima. Osim toga, može se pružiti sigurnost i biti izvor znanja na bazi većstečenih znanja i iskustava u profesionalnom razvoju osobe koja mentoriše, što svakako utiče pozitivno i na razvoj samopouzdanja i zadovoljstvo mentorisane osobe poslom koji obavlja,a može pomoći u bržem ostvarivanju poslovnih ciljeva. Pored toga kroz ulogu mentora mlada osoba može dobiti i povratno mišljenje na svoje ideje o svom profesionalnom razvoju, te možda lakše donijeti odluku o svom daljem poslovnom opredjeljenju.S druge strane, mentori takođeimaju priliku prenositi svoja znanja i iskustva i imaju priliku sagledati šta su očekivanja mlađih kolega od njihovog poslovnog okruženja, šta ih najviše motiviše u poslu i opredjeljuje u maksimiziranju njihovog doprinosa u ostvarivanju ciljeva radnog okruženja.

  Koji su glavni faktori koji utječu na profesionalni razvoj jedne mlade osobe te da li su oni drugačiji kod nas od onih drugdje?

    BiH ide ukorak sa svjetskim inovacijama: Sve je krenulo od šale i ismijavanja toalet-daski prekrivenih toaletnim papirom, a onda se priča uozbiljila

  Vrlo bitna pretpostavka koja se i podrazumijeva jeste volja i želja mlade osobe za sticanjem znanja i učenjem,ali i kompatibilnost vrijednosti, korporativne kulture poslovnog okruženja,spram vrijednosti i očekivanjamladih osoba. Dodatno je bitno da li poslovno okruženje svojom poslovnom politikom potiče edukaciju,rast i razvoj ljudi,prepoznaje,cijeni i vrjednuje angažmani potencijal pojedinca.
  U kojoj mjeri su i kakvog značaja su ovi faktori u pojedinim poslovnim okruženjima i kod nas, zavisi od politika i poslovne strategije,vizije i misije poslovnog subjekta. Vjerujem da i kod nas postoji dovoljno prostora za mlade ljude da u određenim poslovnim sredinama ostvare zavidni profesionalni razvoj i karijeru,uz svoj kompetentan angažman i doprinos ciljevima poslovnog subjekta.

  Da li ste vi u svojoj karijeri imali nešto slično?

  U formalnom smislu definisano kao mentorstvo ne, ali svakako u periodu početakasvog profesionalnog razvoja ali i kasnije postojale su osobe od kojih sam učila i koje su pozitivno uticale na moj profesionalni razvoj.

  Kako vidite ŽMM i njene ciljeve te dosadašnju praksu?

  Smatram vrlo dobrom idejom inicijativu kreiranjaŽenske Mentorske Mreže,sa jasnim ciljevima jačanjapotencijala i doprinosa i uticaja žena u poslovnom okruženju.Program mi izgleda jako dobro osmišljen,a premafeedbacku i reakcijama učesnica programa, posebnomentorina,rekla bih da su vrlo zadovoljnei da im je program vrlo koristan.Osim efekta profesionalnog razvoja mladih žena, Ženska Mentorska Mreža pruža i mogućnostženama mentorima razmjenu iskustava iz različitih poslovnih domena, te na taj način i jačanje i međusobnu podršku u poslovnom smislu.

  Ženska Mentorska Mreža je jedinstven mentorski program koji okuplja više od 100 poslovnih žena, sa jedne strane iskusne liderice koje nesebično dijele svoja znanja i iskustva, a sa druge strane mlade žene u početnoj fazi karijere. Cilj programa je da im olakša napredovanje i omogući da se lakše izbore sa preprekama koje ih očekuju. Ženska Mentorska Mreža je koncipirana sa idejom da postane redovan godišnji program razmjene znanja iskusnih liderica iz različitih industrija i poslovnih segmenata. Inicijatorice programa su Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i Sabina Softić, direktorica Deloitte BH.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Adna
  Adnahttp://www.tnt.ba
  Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU