Seljačka buna širom Evrope: Evo zašto su farmeri bijesni


Seljačka Buna Širom Evrope: Evo Zašto Su Farmeri Bijesni

Francuski farmeri pojačavaju pritisak na vladu. U srijedu su se s konvojem traktora još više približili Parizu, Lyonu i drugim većim gradovima.

Intervenirala je policija, a mnogi farmeri nisu se obazirali na njihova upozorenja. Deseci su privedeni. Ljuti farmeri blokirali su i ceste u Italiji i Grčkoj.

Protestnom pokretu pridružili su se i farmeri u Španiji, Njemačkoj, Belgiji, Rumuniji, Nizozemskoj i Poljskoj.

Francuska se našla u središtu evropskog pokreta seljačkih protesta. Protestiraju već više od sedam dana, a u ponedjeljak su zatvorili ulaze u Pariz kako bi blokirali glavni grad.

Francuski poljoprivrednici nezadovoljni su radnim uslovima, traže više cijene proizvoda, smanjenje birokratije i zaštitu od strane konkurencije, među ostalim. Čelnik glavnog sindikata poljoprivrednika FNSEA, Arnaud Rousseau, objasnio je da su očekivanja vrlo visoka i da se neka od njih ne mogu brzo ispuniti.

– Zato pokušavam pozvati na smirenost i razumnost – ustvrdio je, prenio je SEEbiz.

U Grčkoj su pak poljoprivrednici blokirali najvažniju autocestu u zemlji koja povezuje Atinu i Solun. Koliko će dugo ustrajati na blokadi, postavljenoj oko 150 kilometara sjeverno od Atine, nije jasno. Plan je bio paralizirati Solun, gdje bi se između četvrtka i nedjelje trebao održati najveći grčki poljoprivredni sajam Agrotica.

Proteklih dana privremeno je bio blokiran i najvažniji granični prijelaz s Turskom u blizini lučkog grada Alexandroupolisa.

Grčki farmeri protestiraju zbog poskupljenja gnojiva i dizelskog goriva, sažima izvještaj ERT Newsa njemačka novinska agencija dpa. Uz to, kritični su prema Vladi jer su naknade štete nastale u prošlogodišnjim požarima i poplavama, u kojima su mjestimice stradale poljoprivredne površine i usjevi, premale, a u nekim slučajevima uopće nisu isplaćene.

Seljačke demonstracije održane su i u Italiji. I tamo su poljoprivrednici traktorima blokirali nekoliko cesta, pogođene su Toskana, Lombardija, Kalabrija i Sardinija.

Više stotina poljoprivrednika kroz akcije je poručilo da su protiv evropske poljoprivredne politike, a istovremeno su zagovarali državne podrške poljoprivrednicima.

Brisel je jučer predstavio prijedloge kojima želi odgovoriti na probleme poljoprivrednika. U prijedlog produženja ukidanja carina na uvoz robe iz Ukrajine uključio je mehanizam koji bi omogućio djelovanje u slučaju negativnog utjecaja pojedinih poljoprivrednih proizvoda na tržišta EU. Također predlaže određena odstupanja od pravila u pogledu obrade zemlje.


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU