back to top

Sarajlija postao direktor vodeće globalne kompanije koja mijenja svijet građevine


Sarajlija Postao Direktor Vodeće Globalne Kompanije Koja Mijenja Svijet Građevine

Od 1. maja dužnost predsjednika Uprave Holcima preuzima dosadašnji Holcimov direktor za Evropu i unapređenje poslovanja – Miljan Gutović.

Gutović je diplomirao na građevinskom fakultetu u sklopu Univerziteta u Sidneyju, a na istom je univerzitetu odbranio i doktorat. Na poziciji predsjednika Uprave naslijedit će Jana Jenischa.

Miljan Gutović je državljanin Australije, a u izvršnom odboru Holcim grupe je od 2018. godine. Prije funkcije direktora za Evropu rukovodio je poslovanjem Holcima na Bliskom istoku i u Africi. Prethodno je radio na više pozicija u Upravi kompanije Sika.

Neslužbeno se saznaje da je rođen u Sarajevu, a pouzdano se zna da su mu roditelji iz Bosne i Hercegovine te da odlično govori jezike s ovih prostora.

Međutim, njegov život i obrazovanje vezani su uz Australiju u koju se odselio, kako se neslužbeno saznaje, kao dijete.

Iz ove globalne kompanije za proizvodnju cementa i građevinskih materijala saopćeno je da joj je novi čelnik ojačao pozicije na tržištu i učinio dekarbonizaciju pokretačem profitabilnog rasta. Jan Jenisch je dobio zaduženje da provede IPO Holcima Sjeverna Amerika, odnosno izlazak na berzu u SAD-u.

– Miljan Gutović je stručan i visokokvalificiran menadžer koji je imao ključnu ulogu u transformaciji Holcima kao lidera u održivim i inovativnim rješenjima u građevinarstvu. Zaslužan je za rekordnu profitabilnost Holcimova poslovanja u Evropi – istaknuo je Jenisch.

Miljan Gutović je, kako su saopćili iz Holcima, unaprijedio proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te uveo niskougljična zamjenska goriva u proizvodni proces, ubrzao uvođenje zelenih rješenja u transport i logistiku te uveo tehnologiju budućih generacija. Unaprijedio je i digitalne procese u Holcimu.

– Kao inženjeru građevinarstva koji je impresioniran građevinskom industrijom, mogu reći da je Holcim najbolja kompanija u kojoj želim raditi. Uz dekarbonizaciju i napredne tehnologije koje utječu na transformaciju načina na koji se gradi, može se reći da je ovo dosad najuzbudljivije razdoblje za graditeljski sektor – izjavio je Miljan Gutović, koji je ujedno i član savjetodavnog odbora Globalnog udruženja za cement i beton.

Holcim je prije mjesec dana objavio da je realizirao tri strateška preuzimanja akvizicije. U Španiji je preuzeo većinski udio u kompaniji Artepref, u Grčkoj je preuzeo W.A.T.T. Recycling, firmu specijaliziranu za upravljanje otpadom koja proizvodi zamjenska goriva, dok je u Velikoj Britaniji preuzeta kompanija Eco-Readymix, izvijestio je Jutarnji list.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU