Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Sarajevo Wood Days umrežava privredne subjekte šumarstva i drvne industrije

  Tematskim blokom koji je posvećen šumarstvu i drvnoj industrij,i danas je u u Centru Skenderija započela međunarodna drvno-tehnološka konferencija “Sarajevo Wood Days 4”koju je organizovao Drvni klaster “Namještaj i drvo” BiH sa partnerima.

  Taj dvodnevni poslovni događaj, koji je organizovan uporedo sa Privrednim sajmom u Skenderiji, obuhvata dvije međunarodne poslovne konferencije i to – “Konferenciju o šumarstvu i drvnoj industriji” i „Konferenciju o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu”, te prateći događaj „Open Business Forum No.1″ – susret privrednika i lokalnih zajednica.

  Predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić je rekao da je cilj okupiti vodeće proizvođače u ovoj oblasti, predstavnike vlasti i obrazovnih institucija, a ovakvi događaji su posebno važni za umrežavanje privrednih subjekata.

  Privredna komora Federacije BiH je, po riječima potpredsjednika Komore Mirsada Jašarspahića, prepoznala značaj rada ovog klastera, te su dali podršku ovoj i ranijim konferencijama.

  – To je prilika da na jednom mjestu struka, akademska zajednica i predstavnici realnog sekora kažu sve ono što im pravi probleme i barijere u poslovanju. Vrlo je značajno što je drvoprerada, odnosno proizvodnja namještaja najveći izvoznik u prerađivačkoj industriji u BiH, te to da su resursi za taj proizvod iz BiH, od ljudskih resursa što se tiče dizajna, projektovanja, do građe iz šumskih preduzeća – naveo je Jašarspahić.

  Firme iz BiH, kako je dodao, uvijek su nosioci zlatnih medalja za kvalitet i dizajn na najznačajnijim svjetskim sajmovima namještaja, uprkos tome što postoje barijere kao što je nepostojanje zakona o šumama, nedostatak radne snage i drugo.

  Član Skupštine Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FiH Refik Hodžić je mišljenja da razvojni aspekt šumarstva stoji u mjestu.

  – Šumarstvo u BiH zaostaje za šumarstvima u Evropi. Direktive iz oblasti šumarstva nisu ugrađene pošto nemamo zakon, s tim da u Federaciji BiH postoje kantonalni zakoni koji ne sadrže takve odredbe i principe – naveo je Hodžić.

  Šumarstvo je takva djelatnost koja ne poznaje granice, a kantonalni zakoni, po njegovim riječima, usitnjavaju šumarstvo. Usitnjavanjem šumskog eko sistema, kako je naglasio Hodžić, ne može se dobiti kvalitetno upravljanje šumama.

  Učesnici konferencije Sarajevo Wood Days, među ostalim, diskutovat će o poslovanju preduzeća drvne industrije, pilana i šumarstava uslijed globalne krize, obrazovanju kadrova u drvnoj industriji, novim tehnologijama i trendovima, obnovljivim izvorima energije i budućnosti šumarstva.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU