back to top

Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest do 27. septembra u Sarajevu

Tradicionalni Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest održava se do 27. septembra na Trgu djece Sarajeva, u organizaciji Direkcije Bee Festa.

Kako navode organizatori, ovogodišnji Bee fest je još jedna prilika za promociju bh. proizvodnje meda. Dodaju da pčelarstvo u Bosni i Hercegovini ima veliki potencijal, naročito s obzirom na kvalitet meda i potencijale za zapošljavanje u manje razvijenim, ruralnim područjima.

Predstavnica Direkcije Bee Festa Samira Arnautović-Katica je kazala da iz godine u godinu organiziraju ovu manifestaciju s ciljem da omoguće promociju domaćim proizvođačima meda i biljnih preparata.

– Trudimo se da tokom tih nekoliko dana, osim prilike da se pokažu i brendiraju u glavnom gradu BiH, upriličimo susrete i uspostavljanje saradnje među pčelarima. Zadovoljstvo nam je da se, nakon nekoliko neuspješnih, okupljamo u sezoni koja je, većinom, bila veoma uspješna za bh. pčelare – navela je ona.

Arnautović-Katica je kazala Feni da su na ovogodišnjem Sajmu pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest prisutni izlagači iz cijele BiH. Osim pčelara pojedinaca, prisutni su i predstavnici udruženja pčelara iz Livna, Tešnja, Milića…koji predstavljaju svoje članove i sve ono što su naučili kroz projekat edukacije pčelara koji realizira Organizacija Nodas Sarajevo.

Istaknula da je i ovo način borbe protiv patvorina.

– Imali smo prije nekoliko dana informaciju koliko je i pored svih mjera i nastojanja prisutno patvorina, kako u FBiH tako u RS-u. Ovo je naš način da damo doprinos toj borbi – kazala je Arnautović-Katica.

Izrazila je zadovoljstvo što je ove godine sezona, kada je u pitanju pčelarstvo, uglavno bila dobra.

Kaže da se o kvalitetu meda iz BiH čulo daleko izvan granica naše zemlje, tako da bh. pčelari svoje proizvode plasiraju i na daleka, vrlo zahtjevna tržišta.

– Direkcija Bee festa se cijelu godinu bavi edukacijom, kako pčelara, tako i građana, te nastoji podići svijest o tome da je neophodno pčelinje proizvode koristiti i konzumirati tokom cijele godine, prije svega radi jačanja imuniteta i osnaživanja organizma – naglasila je.

Na sajmu se i ove godine može pronaći i velika paleta proizvoda koji su napravljeni na bazi pčelinjih proiozvoda i ljekobilja, te kozmetike napravljene na prirodnoj bazi.

Arnautović-Katica je napomenula da će sljedeće godine biti 20 godina od održanog prvog Bee festa, te da su ‘pauzirali’ samo prošle godine, kada zbog epidemije nisu bili u situaciji da ograniziraju ovu manifestaciju.

Ranka Mirković iz pčelarskog centra „Batinić“ je kazala Feni da se dugo godina bave proizvodnjom meda i preparata na bazi bilja i pčelinjih proizvoda.

– Imamo svoje pčelinjake. Prvenstveno imamo med, polen, propolis, matičnu mliječ…Također, radimo i preparate na bazi bilja i pčelinjih proizvoda – navela je Mirković.

Kaže da na Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest dolaze od samog početka, već dvadesetak godina.

Biznis.ba / FENA

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU