back to top

RBI: Konsolidovana dobit 1.712 miliona eura uključujući dobit od prodaje Raiffeisenbank (Bugarska)

U polugodišnjem finansijskom izvještaju Raiffeisen Bank International za 2022. godinu se navodi da je  konsolidovana dobit iznosila 1.712 miliona eura, uključujući dobit od prodaje Raiffeisenbank (Bugarska).

Neto prihod od kamate porastao je za 23 posto na kvartalnom nivou zahvaljujući višim stopama u srednjoj i jugoistočnoj Evropi kao i zbog porasta vrijednosti eura u odnosu na rusku rublju.

Zabilježen je rast neto prihoda po naknadama i provizijama za 29 posto na kvartalnom nivou, uglavnom zahvaljujući povećanoj aktivnosti klijenata i deviznom poslovanju u Rusiji.

Koeficijent rezervisanja značajno je povećan na 0,86 posto od početka godine do datuma izvještaja, uglavnom zbog nagomilavanja preklapanja i pada na makro planu.

Krediti su uvećani za sedam posto od početka godine do datuma izvještaja, a podržani su tržištima srednje i jugoistočne Evrope, u fokusu.

Dodaje se da je ostvarena konsolidovana dobit od 1.712 miliona eura od početka godine do datuma izvještaja, uključujući neto dobit od 453 miliona eura od prodaje banke u Bugarskoj.

Koeficijent CET1 iznosi 13,4 posto (prelazni, uključujući rezultat od početka godine do datuma izvještaja), uključujući 75 baznih poena od prodaje banke u Bugarskoj, te uprkos inflaciji rizikom ponderisane aktive i višim troškovima rizika u Istočnoj Evropi.

Generalni direktor RBI-a Johann Strobl rekao je da je RBI veoma profitabilna banka s proaktivnom politikom rizika.

– To se odrazilo na naše veoma dobre polugodišnje rezultate i nedavnu ponovnu potvrdu našeg rejtinga od  Standard & Poor’sa. To još jednom potvrđuje stabilnost naše banke i otpornost našeg poslovnog modela. Profitabilnost našeg poslovanja u Austriji, kao i regijama srednje i jugoistočne Evrope je odlična. Čak i ako se isključi dobit od prodaje naše bugarske supsidijarne banke, možemo biti veoma zadovoljni našim rezultatima – dodao je Strobl.

Dodao je da mjesecima rade veoma fokusirano i struktuirano na strateškim opcijama za njihovo poslovanje u Rusiji, te da taj proces uzima u obzir jedinstvene tržišne uslove u Rusiji koji se ubrzano mijenjaju.

– Zbog kompleksne situacije i stalnih promjena okvirnih uslova, proces će trajati još neko vrijeme. Od prvog kvartala, Raiffeisenbanka u Rusiji je smanjila svoj obim kreditiranja, mjereno u lokalnoj valuti, za više od jedne petine, te ojačala svoju bazu kapitala – dodao je Strobl.

Naredne smjernice ne pretpostavljaju nikakve promjene u postojećim oblastima. Sve opcije u pogledu Rusije i Bjelorusije ostaju otvorene.

Očekuje se da u 2022. godini, neto prihod od kamate dostigne između 4,3 i 4,7 milijardi eura, a neto prihod od provizija i naknada najmanje 2,7 milijardi eura.

Osim u Rusiji i Bjelorusiji, očekuje se da se neto prihod od kamata i neto prihod od provizija i naknada poboljša za oko 20, odnosno 10 procenata, respektivno u 2022. godini.

U drugoj polovini 2022. godine, očekujemo stabilne obime kredita, uz odabrani rast i dalje iz Srednje i Jugoistočne Evrope.

Očekuju da OPEX  bude između 3,3 i 3,5 milijardi eura, uključujući troškove spajanja i akvizicija, što bi dovelo do očekivanog koeficijenta trošak/prihod od oko 45 procenata.

Koeficijent rezervisanja za 2022. godinu očekuje se da bude do 100 baznih poena. Konsolidovani povrat na kapital očekuje se od najmanje 15 procenata u 2022. godini.

U 2022. očekuju da koeficijent CET1 ostane iznad našeg cilja od 13 procenata.

Srednjeročni ciljevi u pogledu povrata na kapital i koeficijenta isplate su suspendovani zbog postojeće neizvjesnosti u Istočnoj Evropi, saopćeno je iz Raiffeisen banke dd BiH.

 

(Fena)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU