Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Rastu kamatne stope. Što će biti u BiH?

   Europska središnja banka (ESB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od viših kamatnih stopa i viših rata kredita. Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope.

  – Na našem tržištu, promjene možemo očekivati putem međubankarskih referentnih kamatnih stopa koje se koriste za određivanje konačne stope za ugovore s promjenljivom stopom, najčešće Euribor. Promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja je moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope – ističu iz Agencije.

  Prije zasnivanja ugovornog odnosa, objašnjavaju, banka je dužna upoznati klijenta s detaljima mogućih promjena.

  Također, kreditor je dužan dati sve potrebne informacije o promjenama razine kamatne stope tijekom trajanja aranžmana.

  Uvažavajući dostupne informacije i očekivanja u vezi s kamatnim stopama, navode dalje iz Agencije, kao i činjenicu da je mogućnost promjene kamatne stope predviđena i prilikom zasnivanja ugovora, promjene razine referentnih kamatnih stopa ne bi trebale ugroziti platežnu sposobnost većine klijenata.

    Tijesna ponuda podigla cijene nafte iznad 123 dolara

  Po njima, ključni rizici za građane i privredu dalje su vezani za inflaciju.

  Što će biti s kreditima koji su ugovoreni s fiksnim kamatnim stopama?

   Vezano za bojazan građana o mogućem rastu rata kredita, iz Agencije za bankarstvo FBiH napominju kako krediti ranije ugovoreni s ‘fiksnom’ kamatnom stopom neće biti izloženi riziku promjena referentnih kamatnih stopa.

  Nadalje pojašnjavaju kako u uobičajenoj praksi kreditiranja ‘fiksne’ stope već uključuju komponente očekivanih promjena (kamatnog rizika) i po pravilu su više od stopa koje predstavljaju osnovu za izračun promjenjive kamatne stope.

  Mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine

  – Zadržavanje stabilnosti i likvidnosti našeg bankarskog sustava upućuje na mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine. Prema trenutnim saznanjima, rast razine referentnih kamatnih stopa u EU i eurozoni treba se održati na prihvatljivoj razini koja neće ugroziti rast ekonomija Unije ili dovesti do recesije – napominju iz Agencije i dodaju kako pouzdani rasponi ili prognoze efekata mjera ESB nisu dostupne.

  Usto naglašavaju kako se za potrebe procjene može uzeti kao relevantno iskustvo ranijih perioda i praćenje dinamike rasta stopa koje propisuje ESB, s efektima koji će se djelomično prenositi na međubankarske referentne stope i naše tržište.

    Velika Black Friday akcija na ITAcademy i BusinessAcademy: 2 programa po cijeni 1

  Najave ESB za tekuću godinu upućuju na promjenu od 25 do 75 baznih poena, odnosno, korekcije stopa od 0,25 do 0,75 posto.

  Pritom konačne kamatne stope na međubankarskim tržištima ovise i o drugim faktorima, a naročito o stanju ponude i tražnje za novcem, kao i ostalim makroekonomskim kretanjima.

   Upitani što će biti s postojećim kreditima, onim s valutnom klauzulom u eurima i nacionalnoj valuti, u Agenciji kažu kako se u uvjetima ‘valutnog odbora’ razine kamatnih stopa ne vežu za valutu kredita, ako se radi o eurima i markama.  

  Komentirajući odluku ESB-a o podizanju ključnih kamatnih stopa, iz Agencije za bankarstvo FBiH napominju da će izmjena kreditno-monetarnog pristupa Europske središnje banke (ESB) imati efekte na razine kamatnih stopa na međubankarskom tržištu EU.

  – I dalje se smatra da ESB ima ograničen prostor za provedbu mjera i povećanje razina kamatnih stopa do razine koja neće uvesti vodeće ekonomije EU u recesiju, ili dovesti do efekta fragmentacije razine kamatnih stopa po članicama EU i eurozone. Osim što se u ovom trenutku ESB fokusira na rizike koji su vezani za inflaciju, zaustavljanje ekspanzivne monetarne politike i poticanja niskih referentnih stopa je najavljeno u periodu prije pandemije – naglašavaju iz spomenute agencije.

    Sve veći broj Turaka, Nepalaca, Pakistanaca radi u našoj zemlji: “20.000 stranih radnika bi Federacija BiH mogla vrlo brzo zaposliti”

  The post Rastu kamatne stope. Što će biti u BiH? appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  MOŽDA VAS ZANIMA