Punjenje Telefona i Kako Izbjeći 3 Najčešće Pogreške

Punjenje telefona

Punjenje telefona je nešto najlakše što možete uraditi.

Jednostavno uključite telefon u punjač, zatim punjač u zid i gotovo. Međutim održavanje vaše baterije i punjenje telefona kako bi što više održali bateriju u životu je zahtjevan zadatak.

Današnje baterije se prave od litijuma te su dizajnirane da slabe kako vrijeme odmiče. Naravno nemoguće je da se ovaj proces zaustavi, ali je vrlo moguće da se ovaj proces drastično uspori.

Uvijek Punite Telefon Do 100 %

Možda se vi bolje osjećate kada vam je baterija puna, međutim to nije dobro i škodi bateriji. Baterija od litijuma ne voli da bude maksimalno napunjena i ne voli da bude topla. Tako da morate uvijek pronaći kvalitetan balans.

Uvijek trebate imati na umu da nije zdravo za bateriju da je pustite da se u potpunosti isprazni, te da je tek onda punite. Punite bateriju do 80 % i nikada nemojte dozvolizi da vam se telefon isprazni, pokušajte da vam procenat baterije ne bude niži od 20 %. Sa ovim postotkom održavate bateriju koja će vam trajati dosta duže.

Puštate Telefon Da Se Isprazni

Kao što smo govorili iako mnogi ljudi ne mogu to shvatiti punjenje telefona do maksimuma je ustvari štetno, također i gašenje telefona zbog toga što se baterija ispraznila je jednako ako ne i više štetno.

Punjenje Telefona I Kako Izbjeći 3 Najčešće Pogreške
100 % punjenje telefona

Tačno je da su baterije koje su se prije pravile i postavljale u telefone dozvoljavale da se ove stvari dogode bez puno posljedica, to nije slučaj sa današnjim baterijama. Zlatno pravo kojeg se trebate držati: Nikada iznad 80% i ispod 20%.

Dobra karakteristiku koju imaju baterije od litijuma u odnosu na prošle baterije je ta da se ove baterije vole puniti u kraćim periodima. Kao primjer napunite telefon za 5% te nakon par minuta napunite još dodatnih 10% i tako sve do 80%.

Sa ovim načinom punjenja vi ne forsirate vašu bateriju, već postepeno joj povećavate život, dok metoda od 0% do 100% može dovesti do toga da baterija u vašem telefonu prestane raditi ili imate vrlo sporo punjenje.

Dozvolite Telefonu Da Se Zagrije

Pored gore već navedenih negativnih navika koje svi imamo potrebno je da izbacite još jednu. Naime gora stvar od 100 % punjenja i dopuštanja telefonu da se isprazni jeste da dopustite da se telefon predugo puni i samim tim zagrije.

Kombinacija pune baterije i topline donosi mnog opterećenja bateriji. Ove situacije bi trebale biti rijetkost i trebale bi se izbjegavati kad god je moguće. Nikada nemojte ostavljati 100 % napunjen telefon na suncu.

Dobro je znati osnove vaše baterije kako bi mogli da izbjegnete ogromne padove performansi. Sa ovim osnovama možete sačuvati život vaše baterije, a da pri tome promijenite jednu ili dvije navike. Potrebno je da znate da vaš telefon neće trajati vječno i koliko god vi se trudili da ga štedite on će kad tad zastarjeti i postati relativno beskoristan.

Koliko god se trudili da sačuvate vaš telefon neočekivan pad i pucanje ekrana ili možda zastarjelost softvera vas navedu da promijenite vaš stari telefon. Pored ovog razloga tu su još i mnogi generalno telefoni danas nisu kreirani da traju.

Kreirani su da isprate trend i da budu u odličnoj funkciji godinu dana, poslije toga sve je na vama koliko vi čuvate i brinete se o vašem telefonu. Stoga ne smijete upasti u zamku da konstantno provjeravate postotak baterije i trudite se da sve bude savršeno.

Punjenje Telefona
Punjenje Telefona na vrijeme je bitno

Koristite telefon nemojte voditi preveliku brigu o ovom problemu, ali uvijek imajte na umu da kroz samo par radnji možete uveliko doprinijeti vašem telefonu.

Baš kao što koristite postotak baterije kako bi vaš telefon pokrenuli i uz pomoć njega pratili društvene mreže, obavljali posao ili ga koristili za rekreaciju.

Potrebno je da uvijek imate na umu da tu istu bateriju morate što bolje održati kako bi imali više mogućnosti obavljanja gore navedenih akcija pomoću telefona. Na vama je do koje mjere ćete ići kako bi sačuvali život vaše baterije.