Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Prosječna plaća pokriva tek nešto više od trećine, a minimalna manje od petine mjesečnih troškova

  Piše: Dragan Bradvica

  Istina jeste kako inflacija u Bosni i Hercegovini usporava ali je i dalje na visokoj razini. O tome ne treba mnogo razglabati na statističkoj razini, dovoljno je tek otići u trgovinu i vidjeti u praksi kako to izgleda. Plaće i mirovine u proteklom razdoblju jesu rasle, ali niti izbliza kako bi anulirale galopirajuću inflaciju. Uz to, za ugrožene kategorije stanovništva – umirovljenike, branitelje, nezaposlene – išla je i jednokratna pomoć od po 100 maraka, a za vojsku uhljeba od po 1.080 maraka čime je ova država jasno pokazala što joj je prioritet.

  Stanje na terenu

  A posljednji podaci sindikalista pokazuju kako je preživjeti mjesec dana u BiH za ogroman dio običnih smrtnika prava umjetnost.

  Naime, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za prosinac 2022. godine iznosila je 2.991,44 maraka.

  Prosječna plaća isplaćena u Federaciji za listopad 2022. iznosila je 1.139 maraka, što je posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 543 marke.

  Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 38,07 posto, a minimalnom platom 18,15 posto.

  Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

    Rafinerije nafte zarađuju 8 puta više!

  Samu potrošačku korpu čine: prehrana – 44,85 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,12 posto, higijena i održavanje zdravlja – 8,34 posto, obrazovanje i kultura – 10,36 posto, odjeća i obuća – 12,03 posto, prijevoz – 4,61 posto, te održavanje domaćinstva – 6,69 posto.

  U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za 10 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.

  Ekonomski i demografski kolaps društva

  Prema tome, pred novim vlastima, tko god da ih činio, ogroman je posao ukoliko se želi barem početi sređivati stanje u zemlji. Uvođenje transparentnosti, beskompromisna borba s korupcijom i klijentelizmom, bolni rezovi i reforme samo su dio svega toga.

  Međutim, ukoliko je suditi po onome što se događa u postizbornom vremenu sve ovo će se teško dogoditi. I dalje traje beskrupulozna borba za fotelje i moć, po predloženim imenima za najviše funkcije može se jedino zaključiti kako će se stagnacija nastaviti. A samim time ekonomski i demografski kolaps društva.

  The post Prosječna plaća pokriva tek nešto više od trećine, a minimalna manje od petine mjesečnih troškova appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU