back to top

Projektovani prihodi veći za tri posto

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) Zoran Tegeltija izjavio je  da je, prema projekcijama, u ovoj godini Uprava planirala da prikupi 10,221 milijardu KM bruto prihoda od indirektnih poreza, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za tri posto.

“Rezultati koji su do sada ostvareni govore da imamo rast prihoda od 7,4 posto. Zaključno sa 19. oktobrom, prikupljene su 8,54 milijarde KM ili 587 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine”, naveo je Tegeltija.

On je izrazio očekivanje da će, s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju i inflaciju koja je prisutna u svim zemljama, pa i u Bosni i Hercegovini, te s obzirom na ekonomska kretanja, biti zadržan ovakav rast prihoda do kraja godine.

Uskoro odluka o koeficijentima raspodjele za četvrti kvartal

Tegeltija je, govoreći o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, rekao da se trenutno primjenjuju koeficijenti u skladu sa posljednjom odlukom koju je usvojio Upravni odbor UIO, a riječ je o odluci o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa Jedinstvenog računa za period jul-septembar, prema kojoj Republici Srpskoj pripada 34,44 posto, Federaciji Bosne i Hercegovine 62,01 posto i Brčko distriktu BiH 3,55 posto.

On je naveo da bi na sljedećoj sjednici Upravnog odbora, koja se očekuje narednih dana, trebalo da bude usvojena i odluka o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa za četvrti kvartal ove godine.

Tegeltija je ocijenio kao posebno dobru činjenicu da Upravni odbor redovno usvaja sve odluke o tekućoj raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, kao i odluke o privremenim poravnanjima, a sve na bazi podataka o krajnjoj potrošnji koji se izvlače iz sistema UIO.

On je pojasnio da je riječ o podacima krajnje potrošnje koje obveznici poreza na dodatu vrijednost /PDV/ unose u sistem Uprave putem svojih PDV prijava, nakon čega UIO vrši kontrolu tih podataka i tako obezbjeđuje njihovu pouzdanost.

“Za složenu državu kakva je Bosna i Hercegovina, neophodno je da postoji potpuno čist račun kad je u pitanju raspodjela prihoda i smatram da Uprava to obezbjeđuje”, istakao je Tegeltija.

Nije moguća podjela prihoda prema mjestu uplate

Govoreći o prijedlozima koji su posljednjih mjeseci dolazili iz Federacije Bosne i Hercegovine da se prihodi od indirektnih poreza dijele prema mjestu uplate, Tegeltija je rekao da to nije moguće.

“To nije moguće iz vrlo jednostavnog razloga, a to je činjenica da veliki broj firmi sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine ima poslovne jedinice i prodajna mjesta u Republici Srpskoj i obrnuto. Sve te firme podnose samo jednu PDV prijavu u mjestu gdje imaju registrovano sjedište i u tom mjestu vrše uplatu PDV-a, koji su kao krajnji potrošači platili građani i Federacije Bosne i Hercegovine, i Republike Srpske, i Brčko distrikta”, obrazložio je Tegeltija.

On zbog toga smatra da je sistem raspodjele sa Jedinstvenog računa UIO jedino moguć upravo prema krajnjoj potrošnji, odnosno da svaki entitet dobije onoliko sredstava od indirektnih poreza koliko je u tom periodu ostvareno krajnje potrošnje.

Tegeltija je naveo da su podaci o krajnjoj potrošnji promjenljive kategorije i, zavisno od određenih ekonomskih kretanja, investiranja i ulaganja, ti podaci u određenom periodu budu nešto veći u RS, a u nekom drugom periodu u FBiH.

“Zato je dobro što se u toku jedne godine donose četiri odluke o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa UIO, te dvije odluke o poravnanjima, prva nakon šest mjeseci, a druga nakon 12 mjeseci. Na ovakav način dolazimo do toga da svako dobije upravo ono što mu pripada”, istakao je Tegeltija.

Objava Projektovani prihodi veći za tri posto pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU