back to top

Privrede nema bez nove tehnologije / Trivić: Neka je sreća da smo mi imali inflaciju i u bivšoj državi…

Cijeli svijet se ove godine, a ni BiH nije iznimka, bori sa izuzetno visokom inflacijom. Ona je u BiH dostigla skoro 17 posto i pitanje je kada će se zaustaviti.

Korupcija

– U cijeloj ovoj svjetskoj nesreći, kako bi se mogao nazvati rast inflacije, izgleda da je nama sreća što smo mi u krizi već 30 godina, pa se lako prilagođavamo situaciji. Mi kao privreda i BiH kao država ne možemo uticati na inflaciju, nego jednostavno moramo prihvatiti stanje kakvo jeste i raditi korekcije kako cijena, tako i plata i svega ostalog što ide uz to. Kao što sam rekao, neka je sreća da smo imali tu inflaciju u bivšoj Jugoslaviji i imamo iskustvo. Mislim da će se druge države koje nemaju to iskustvo puno teže nositi i boriti sa inflacijom, kazao je nam je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Okrugli sto o temi Istraživanje koruptivnih iskustava preduzeća u odnosima sa inspektorima UIOBiH pokazao je da se 67 posto ispitanih kompanija susrelo sa slučajevima korupcije tokom inspekcijskog nadzora od UIO

—Unija je, osim borbe sa inflacijom, odlučna da se bori sa svim slabostima sistema, te je tim povodom nedavno organizovala okrugli sto o temi Istraživanje koruptivnih iskustava preduzeća u odnosima sa inspektorima UIOBiH, koji je pokazao da je 67 posto ispitanih kompanija, od njih 114, koje su se susrele sa slučajevima korupcije tokom inspekcijskog nadzora od UIO, platilo inspektorima ili su im izašli u susret – poklonom.

Trivić je kazao da je istraživanje obuhvatilo 114 kompanija, a znatan broj njih nije htio odgovoriti na ta pitanja, jer su se na neki način pribojavali odmazde.

– Očekujemo da ćemo sa UIO potpisati memorandum kroz koji ćemo sarađivati na suzbijanju korupcije u saradnji poslovnih subjekata i inspektora UIO. Moramo raditi na tome da promijenimo kulturu dijaloga, da analiziramo problem i radimo na njegovom rješavanju u smislu da to pokušamo smanjiti na način da procenat poslodavaca koji se obraćaju UIO u smislu žalbe bude mnogo veći, kazao je Trivić, dodajući da je istraživanje pokazalo da su to neke od slabosti sistema koje treba uklanjati i sami sistem unapređivati kako bi se ovaj problem riješio te se i sami građani potaknuli da prijavljuju koruptivne radnje.


Image

Dolazak stranih radnika je neminovnost


Unija je u proteklom periodu bila izuzetno aktivna te je prošlog mjeseca održana i poslovna konferencija Izazovi i budućnost poslovanja.

– Na osnovu zaključaka te konferencije sada smo u razgovorima sa svim ministrima s ciljem da se te naše ideje sa konferencije pretoče u konkretna rješenja. Ono što je trenutno najvažnije za privredu jeste tehnološki razvoj. Tražimo pomoć države u smislu nekih subvencija za nabavku opreme, a uz tehnološki razvoj nam dolazi i opremanje škola i sve ono sve što će pomoći da naši đaci, odnosno naši radnici, u budućem periodu imaju više znanja, da budu spremniji za tržište rada, jer bez novih znanja i novih tehnologija nema uspješne privrede, poručio je Trivić.

Ukoliko ne budemo imali zapošljavanja stranih radnika, imaćemo zatvaranje određenih radnih mjesta i samim tim smanjene budžetske prihode

—Pitanje radne snage je nezaobilazno na svim poslovnim konferencijama, a ono što se često može čuti jeste da se jednostavno moramo naviknuti na činjenicu da će BiH, slično kao susjedne zemlje, morati posegnuti za uvozom radne snage.

Strani radnici

– Definitivno se bez uvoza radnika uskoro neće moći, jer se u BiH, s jedne strane, godinama povećava broj radnih mjesta, s druge strane imamo demografske probleme koji nisu od jučer, a treće imamo i konstantan problem odlaska radne snage. Znači, jedino rješenje i neminovnost naša jeste, prije svega, poboljšanje uslova za rad, kao i zapošljavanje stranih radnika, do toga će neminovno doći. U suprotnom, ukoliko ne budemo imali zapošljavanja stranih radnika, imaćemo zatvaranje određenih radnih mjesta i samim tim smanjene budžetske prihode. Dakle, za nas je to nešto neizbježno, kazao je Trivić, dodajući kako zemlje u regionu to već godinama primjenjuju u praksi, navodeći primjer Hrvatske, gdje je predsjednik Udruženja poslodavaca nedavno kazao kako u Hrvatskoj već radi 100.000 stranih radnika.

– Znači, na to se treba naviknuti i tome se treba prilagoditi, naglasio je Trivić.

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU