Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Primjena ‘Solventnosti II’ od ključnog značaja za osiguravajuću djelatnost u BiH

  Na okruglom stolu o temi „Praktična iskustva Solventnost II u BiH“ u Sarajevu predstavljena su iskustava, mišljenja i dileme u vezi sa primjenom direktive Evropske unije koja se odnosi na brojne aspekte poslovanja osiguravajućih društava, a kojom se utvrđuju pravila za upravljanje, upravljanje rizicima, transparentnost i nadzorna pravila u sektoru osiguranja.

  Okrugli sto je organizovalo Udruženje društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine (UDO FBiH), a  pored predstavnika društava za osiguranje koja djeluju na tržištu Federacije BiH učestvovali su predstavnici Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH, akademske zajednice i Biroa zelene karte u Bosni i Hercegovini.

  Predsjednik odbora za provođenje edukativnih aktivnosti Udruženja Fikret Plevljak u  uvodnim napomenama govorio je o značaju direktive „Solventnost II“. Iskustva i praktične smjernice u primjeni direktive i organizaciji poslovnih aktivnosti prilagođenih primjeni direktive u dijelu kapitalnih zahtjeva, upravljanju rizicima i izvještavanju na primjeru Uniqa grupe prezentirala je Amela Omerašević, član uprave Uniqa osiguranja.

  Direktor Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH Ivan Luburić govorio je o primjeni “Solventnosti II” iz ugla regulatora tržišta sa posebnim akcentom na izradu mape puta / nacrta Strategije implementacije ‘Solventnosti II’ u FBiH te ciljane harmonizacije aktivnosti sa Republikom Srpskom.

  Proces će se bazirati na koracima koji obuhvataju analizu usklađenosti osiguravajućih društava i regulative kojom se uređuje djelatnost osiguranja te provođenje kvantitativnih studija uticaja zahtjeva prvog stupa “Solventnosti II” na adekvatnost kapitala i tehničke rezerve društava i sektora osiguranja u cjelini.

  U toku rasprave koju je moderirao Željko Šain sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  predstavnici društava za osiguranje su iskazali interes za sve aspekte primjene direktive kao i očekivani vremenski okvir faza u kojima će se raditi na pripremama za implementaciju “Solventnosti II” na tržištu osiguranja u BiH.

  Istaknut je i značaj organiziranja ovakvih skupova gdje se na jednom mjestu okupljaju predstavnici regulatornih institucija, tržišnih aktera i akademske zajednice sa namjerom proširivanja znanja i prezentiranja razvojnih ciljeva industrije osiguranja koja se nalazi na svojevrsnoj prekretnici.

  Iskazana je zahvalnost UDO FBiH kao organizatoru te regulatornoj Agenciji za nadzor osiguranj” koja je od ključnog značaja za osiguravajuću djelatnost u BiH.

  Biznis.ba / Fena

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU