back to top

Počinje provedba Projekta „Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BIH“

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta BiH, Češke razvojne agencije i CARE Češke Republike zvanično je počela provedba Projekta “Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH.”

Počinje Provedba Projekta „Socioekonomska Inkluzija U Brčko Distriktu Bih“Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić istaknuo je da je ovo najveći grant ikad dodijeljen Distriktu za populaciju na margini društva. Vlada čini sve da se zakoni prilagode demokratizaciji i unaprijeđenju ljudskih prava i inkluzije tako da su institucije potpisnice Memoranduma zaista pravi partneri na putu ostvarivanja tih ciljeva. Sada je u toku realizacija zakona o rehabilitaciji invalida i onih sa intelektualnim poteškoćama tako da će to biti kompatibilno s ovom inicijativom,” istaknuo je Nišić.

Projekat finansira Češka razvojna agencija kao dio razvojne saradnje Češke Republike i Bosne i Hercegovine, a provode CARE International i Jedinica za implementaciju projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH.

Počinje Provedba Projekta „Socioekonomska Inkluzija U Brčko Distriktu Bih“Konzul i rukovodilac Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Češke Republike u BiH Štěpán Šantrůček objasnio je kako je BiH jedna od šest država u kojoj provode razvojne projekte. Nakon RS i FBiH, ovo je prvi projekat koji provodimo u Distriktu s fokusom na marginalizirane i zanemarene. Izuzetno mi je drago da je fokus ove razvojne saradnje podrška toj kategoriji stanovništva, što je tema kojoj mi kao država posvećujemo posebnu pažnju i posjedujemo obimno znanje i iskustvo.”

Katarina Klamkova, direktorica CARE Češke Republike, naglasila je da se uz finansijska sredstva Češke Republike ovaj projekat finansira i individualnim donacijama čeških građana. To pokazuje koliko smo motivirani da razmijenimo iskustva sa građanima BiH i podržimo socioekonomski razvoj. Ta motivacija je djelomično uslovljena i činjenicom da naše dvije zemlje dijele dugu istoriju i slavenski jezik,” objasnila je Klamkova.Počinje Provedba Projekta „Socioekonomska Inkluzija U Brčko Distriktu Bih“

Direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan istaknula je kako je privilegija učestvovati u jednom ovakom projektu, koji će ostvariti održive rezultate kroz centar za podršku i usluge, ali i dati priliku inovatorima, socijalnim preduzetnicima, mladima, a pogotovo marginalizovanim grupama da nađu svoje mjesto na tržištu rada. Socioekonomska analiza ukazuje da je stopa nezaposlenosti porasla u Distriktu u odnosu na 2018. godinu, pogotovo kad su u pitanju žene. To znači da moramo posebnu pažnju, pored marginalizovanih grupa, obratiti i na zapošljavanje žena i pružanje usluga koje će im pomoći pri tome,” zaključila je Bučan.Počinje Provedba Projekta „Socioekonomska Inkluzija U Brčko Distriktu Bih“

Objava Počinje provedba Projekta „Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BIH“ pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU