back to top

Počeli smo se cijeniti? Istraživanje pokazalo kako Bosanci i Hercegovci očekuju platu od 1.840 KM


Počeli Smo Se Cijeniti? Istraživanje Pokazalo Kako Bosanci I Hercegovci Očekuju Platu Od 1.840 Km

Bosanci i Hercegovci su prema istraživanjima počeli sebe cijeniti, te sada kada traže posao očekuju čak 20 posto veća očekivanja nego prošle godine. Prosjek željene zarade sada iznosi 940 eura (oko 1.840 KM), pokazalo je veliko regionalno istraživanje Centra za zapošljavanje Infostud, u saradnji sa regionalnim partnerskim sajtovima za zapošljavanje.

Građani Srbije kada traže posao u prosjeku očekuju zaradu od 860 eura, što je za 13 posto više nego prethodne godine kada su očekivanja bila 760 eura.

Sa druge strane, najniža očekivanja su prisutna među ispitanicima u Sjevernoj Makedoniji – 770 eura, a u skladu sa standarom u regionu, ispitanici u Sloveniji očekuju platu veću od 1.640 eura u prosjeku, a Hrvati 1.200 eura.

Međutim i pored inflacije, a izgleda da plate ne prate taj trend, tek svaki peti ispitanik dobio je povišicu tokom ove godine.

Ove godine je za odabir posla najvažniji faktor bio visina plate, za razliku od prethodnih godina kada su presudni bili međuljudski dnosi, a počeo je da se pridaje sve veći značaj i radnom vremenu.

Zanimljivo je da se visina zarade našla na prvom mjestu u gotovo svim zemljama regiona, osim Slovenije, gdje su dobri međuljudski odnosi i dalje na prvom mjestu.

U posljednjih godinu i po dana posao je promijenilo 38 posto ispitanika iz Srbije, a u narednih godinu dana na ovaj korak je spremno čak 65 posto.

Kao i prethodnih godina, kada bi birali kompaniju prema tipu vlasništva, ispitanici iz Srbije bi najradije odabrali privatnu kompaniju u stranom vlasništvu, a u najmanjoj mjeri privatnu kompaniju u domaćem vlasništvu.

Četvrtina ispitanika Srbije bi najradije radila za državno preduzeće, dok bi svaki peti ispitanik pokrenuo privatni biznis.

Sličan trend je prisutan u svim zemljama regiona, sem Slovenije gdje najveći broj ispitanika ipak bira rad u domaćim privatnim kompanijama.

Posao u struci u najvećoj mjeri traže nezaposleni iz BiH, a u najmanjoj oni iz Sjeverne Makedonije.

Istraživanju su se priključili partnerski portali za zapošljavanje iz regiona MojPosao.net iz Hrvatske, MojPosao.ba iz BiH, Deloglasnik.si iz Slovenije i Vrabotuvanje.com.mk iz Sjeverne Makedonije.

Istraživanje je sprovedeno ispitivanjem stavova sa fokusom na tri demografske grupe ispitanika – zaposleni, nezaposleni i oni koji se i dalje školuju.

U istraživanju je učestvovalo više od 5.700 ispitanika, od kojih je skoro 2.300 iz Srbije.

crnahronika/press


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU