Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Otvoren sajam u Tešnju: Privrednici su motor razvoja BiH

  Simboličnim presijecanjem vrpce 16. međunarodni sajam privrede Tešanj – 2022. jučer su zajednički otvorili Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Mirnes Bašić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Anton Păcurețu, ambasador Rumunije u BiH, Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za BiH i Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, koje je i organizator ovog sajma.

  Jačanje ekonomije

  Sajam traje do 24. septembra, a okupio je 300 izlagača iz svih zemalja regiona te Nizozemske, Belgije, Austrije, Španije, Poljske, Njemačke, Italije i Turske.

  Prema riječima Denisa Zvizdića, Tešanjski sajam, jedan od najznačajnijih sajmova u zemlji i regionu, vratio se nakon tri godine koje su obilježene ne samo pandemijom Covid-19 nego i brojnim blokadama i tenzijama koje su kreirale ambijent političke nestabilnosti, zastoja na putu evropskih integracija i nedovoljnog ekonomskog napretka. Pohvalio je privrednike iz regije Tešnja koji su dokaz da znamo i možemo poboljšati ambijent za privredu, ali su nam potrebni još “mir, bezbjednost i politička stabilnost”.


  Image

  U Tešnju je otvoren 16. međunarodni sajam privrede/Muhamed Tunović


  Premijer FBiH iskazao je zadovoljstvo što prisustvuje skupu čiji je cilj jačanje ekonomije i međunarodne saradnje, te istakao poduzetnički duh, naporan rad i inovativnost privrednika ovog kraja po kojima su prepoznati u cijelom svijetu.

    Devizne rezerve Centralne banke BiH 16,3 milijarde KM

  – Otpornost i prilagodljivost naših privrednika je nešto na šta svi možemo biti ponosni. Kada se svijet počeo oporavljati od pandemije, zahvatile su ga nove krize u vidu globalne inflacije i ruske invazije na Ukrajinu. Ipak, naše privrednike ni ovo nije uspjelo da pokoleba. U prilog tome govore podaci Agencije za statistiku BiH da je rast realnog bruto domaćeg proizvoda u 2021. 7,5 posto, što je čak i od Svjetske banke prepoznato kao pozitivno iznenađenje. Vi koji se danas nalazite ovdje predstavljate lice ovog uspjeha i motor našeg razvoja, rekao je Novalić.

  Pozitivne vijesti

  – Tešanj je svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte, a zahvaljujući sajmu, danas je i glavna poslovna vijest. Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede Tešnja i tešanjske regije, koja nas svaki dan iznova uči lekcijama kako se radi i razvija, naglasio je Bašić.

  Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, rekao je da je sretan što je javnost iz regiona navikla da iz Tešnja dolaze pozitivne vijesti. 

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU