back to top

OTVARA SE NOVI SKI-CENTAR U BIH, NAVODNO ĆE POSAO DOBITI 2.000 LJUDI


Otvara Se Novi Ski-Centar U Bih, Navodno Će Posao Dobiti 2.000 Ljudi

Izgradnja ski-centra “Igrišta” kod Vlasenice je pri kraju, jer je završeno 90 odsto radova na mjestu na kojem bi posao trebalo da dobije oko 2.000 ljudi.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra “Jahorina”, kazao je novinarima da bi ski-centar “Igrišta” trebalo uskoro da bude otvoren, te da će on biti okosnica razvoja za opštinu Vlasenica i regiju.

Naveo je da je ponosan što su u kratkom roku uspjeli da izgrade ovaj ski-centar.

“Najveći projekat u istoriji ove lokalne zajednice”

“Radovi su zahtijevali dovođenje struje, pa je izgrađeno više od pet novih trafostanica, kao i dvije staze, nova šestosjedna žičara, vodosnabdijevanje. Ostalo je još 10 radnih dana da završimo izgradnju akumulacije”, izjavio je Ljevnaić u srijedu.

Kazao je da su topovi pripremljeni, a objekti koji su planirani da budu otvoreni ove sezone su u završnoj fazi, poput ski-bifea, izgradnje upravne zgrade, parkinga, sistema za vještačko osnježavanje, dok su u funkciji tjubing i pokretna traka za ski-poligon, dužine 620 metara.

“Otvaramo ski-centar s ciljem pružanja dodatnih mogućnosti za ljubitelje zimskih sportova, dodajući još jedno atraktivno odredište na našoj listi. Veliki broj takmičenja prebacićemo na Igrišta, s ciljem promocije ski-centra”, naveo je Ljevnaić.

Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica, rekao je za “Nezavisne novine” da je ovo najveći projekat u istoriji ove lokalne zajednice, koji će donijeti mnoge benefite.

“Očekujemo da do kraja decembra svi radovi budu završeni i da ski-centar bude pušten u funkciju. U narednih nekoliko godina cilj je da tu bude zaposleno oko 2.000 ljudi. Ovo će Vlasenicu podići, tako da će lokalna zajednica vjerovatno narednih godina pripadati grupi razvijenih opština u Republici Srpskoj. Igrišta su prepoznata kao mjesto gdje je najčistiji vazduh u Evropi i očekujemo mnogo turista, kako domaćih, tako i stranih”, naglasio je Kraljević.

Podsjećamo, ovaj ski-centar je izgrađen za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine kao pomoćni ski-centar.

Nadmorska visina Malog Igrišta je 1.331 metar, a a najviši vrh Velikog Igrišta je 1.405 metara.

Tri staze koje će biti osvijetljene za noćno skijanje

Prošle godine je Vlada Republike Srpske donijela odluku kojom se ovaj centar dodjeljuje Olimpijskom centru “Jahorina” na 30 godina bez naknade.

Inače, novi ski-centar će imati tri staze koje će biti osvijetljene za noćno skijanje. Dužina ski-staza je 4.750 metara, šestosjed je dužine 820 metara i ima kapacitet do 3.500 skijaša na čas, dvije pokretne trake dužine po 150 metara, uz sve zimske aktivnosti na skijalištu, a planirani su i ljetni sadržaji.

Kako je ranije rečeno, Vlada Republike Srpske je za ovaj projekat izdvojila oko 56 miliona KM.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU