Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Ograničeno povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom tokom 2023. godine

  Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku kojom tijekom 2023. godine ograničava povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalificiranog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem ili duže.

  Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da tri mjeseca od stupanja na snagu ove odluke napravi analizu efekata njene primjene, te eventualno predloži neke korekcije i dostavi Federalnoj vladi, a kako bi to bilo upućeno Parlamentu FBiH na raspravu i izjašnjavanje ili, po potrebi, i ranije, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

  Kako je navedeno u obrazloženju, ova odluka je donesena u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je usvojio Parlament FBiH (koji je na snagu stupio 6. siječnja 2022. godine), a stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

  Shodno tom zakonskom rješenju, Vlada FBiH je 7. siječnja 2022. godine donijela isto ograničenje povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalificiranog kupca u FBiH tokom ove godine, zbog enormnog povećanja tržišnih cijena na burzama električne energije. Odluka je usuglašena i sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 30. prosinca 2021. godine, da se nakon tri mjeseca od primjene Odluke napravi analiza njenih efekata.

  Tako je Vlada FBiH već ranije razmatrala i prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o efektima primjene Odluke o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom od 7. siječnja 2022. Godine.

  Kako se situacija u odnosu na period kada je donesena ova odluka nije promijenila, bilo je neophodno njeno donošenje i za 2023. godinu, naveli su iz Vlade FBiH.

  Pozitivni efekti korištenja revolving fonda kod Union banke

  Vlada Federacije BiH danas je usvojila izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo za 2021. godinu.

  Riječ je o programu za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita, a koji je namijenjen gospodarskim društvima s ciljem da se gospodarstvenici potaknu na ulaganja u materijalnu imovinu radi modernizacije i proširenja postojećih proizvodnih kapaciteta, kao i na osnivanje novih poslovnih pogona i jedinica uz uvjet zadržavanja i povećanja broja zaposlenih.

  U skladu s Programom utroška sredstava, a na osnovu dostavljenih aplikacija, u 2021. godini su financirani projekti šest gospodarskih društava u ukupnom iznosu od 3.960.000 KM.

  Kako je istaknuto u izvješću Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, glavni efekti dodijeljenih sredstava su izgradnja proizvodnih, poslovno-proizvodnih i poslovno-skladišnih objekata, zatim adaptacija poslovnih objekata, kupovina poslovnih prostora, kao i zemljišta za izgradnju novih proizvodnih objekata.

  Nabavljeni su i strojevi za obradu metala, kontejneri za skladištenje materijala i alati za proizvodnju plastičnih elemenata.

  Također, u gospodarskim društvima koja su korisnici ovog programa u prošloj godini je povećan broj zaposlenih za 28 novih radnika, a očekuje se i povećanje ukupnog prihoda za deset posto u odnosu na prošlu godinu, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

  Prihvaćena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027.

  Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,  prihvatila Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027. godina, te utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog odluke o njenom usvajanju.

  Strategija je osnovni srednjoročni strateško-razvojni dokument kojim se utvrđuju ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u FBiH u periodu usklađenom s trajanjem aktualne Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (EU) do 2027. godine, kao i način njihovog ostvarivanja, financijski i institucionalni okvir za provedbu, monitoring, evaluacija i izvještavanje, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

  Strategijom je predviđeno stvaranje sigurnijeg i predvidljivijeg ambijenta za poljoprivredne proizvođače, organizatore otkupa i prerađivače, u kojem mogu jasno vidjeti koje mjere će se provoditi i na koji način, a kako kažu, ovo bi trebalo olakšati planiranje proizvodnje, prodaje i investiranja, te u konačnici rezultirati zdravim i održivim razvojem poljoprivrednog sektora u cjelini.

  Ovaj dokument stavlja naglasak na podizanje kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Kao prioritet navodi se i razvoj poslovanja poljoprivrednih zadruga i organiziranje poljoprivrednika u okviru zadružnih organizacija.

  Također, direktna plaćanja se pojednostavljuju i pretvaraju u jedinstven sistem plaćanja po hektaru i grlu. Ovo ostavlja prostor kantonalnim ministarstvima da svoje specifične proizvodnje dodatno podrže iz svojih proračuna, a da svi proizvođači na prostoru Federacije imaju što ujednačenije uvjete za proizvodnju s obzirom na stupanj podrške.

  U obrazloženju je navedeno da je, u skladu s propisima, resorno federalno ministarstvo pribavilo mišljenje Federalnog zavoda za programiranje razvoja o provjeri usklađenosti teksta ove strategije sa Strategijom razvoja Federacije BiH 2021-2027.

  Konstatirano je da postoji međusobna usklađenost ova dva razvojna dokumenta, odnosno da se u procesu pripreme ove strategije vodilo računa o razvojnim pravcima i prioritetima na nivou FBiH, uključujući i Okvir za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH.

  Također, osigurano je provođenje nezavisne prethodne (ex-ante) evaluacije nacrta strategije s ciljem utvrđivanja kvalitete, relevantnosti i koherentnosti strateškog dokumenta, ali i mogućnosti provedbe strateških dokumenta i osiguravanje njihove usklađenosti s pravnim okvirom u FBiH.

  Strategija nastoji preuzeti nova rješenja iz relevantnih uredbi EU-a, što znači da se pojavljuju nove ili drukčije mjere poljoprivredne politike za koje je potrebno stvoriti preduvjete za njihovu provedbu.

  Navedeno je i da će usvajanjem strategije biti potrebno donijeti nove zakone o poljoprivredi i o novčanim poticajima u ovoj oblasti.

  Inače, na izradi strategije radilo je osam radnih grupa u kojima su bili angažirani profesori s poljoprivrednih fakulteta i zavoda. Ove radne grupe su prema prethodno definiranim temama (Voćarstvo i vinogradarstvo, Ratarstvo i povrtlarstvo, Animalna proizvodnja, Prehrambena industrija, Prirodni resursi, Poslovno okruženje, Ruralni razvoj i Ribarstvo) napravile nacrt teksta u skladu s projektnim zadatkom i predlošcima koje je kao osnovu rada definirao centralni tim za izradu strategije.

  U fazi izrade ove strategije obavljene su i sve potrebne propisane konzultacije sa zainteresiranom javnošću.

  Strategija podrazumijeva povećanja izdvajanja proračunskih sredstava za poljoprivredu, tako je planirano da se svake godine proračun za ove namjene uvećava, a u narednoj godini planirano je proračunsko izdvajanje od 128 milijuna maraka, dok je u 2024. godini plan da to bude iznos od 143 milijuna maraka.

  (Fena)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU