Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  ODUŠEVLJENJE U HERCEGOVINI: Evropa daje 5 miliona eura za Uborak i 12 miliona eura za dvoranu u Mostaru


  Oduševljenje U Hercegovini: Evropa Daje 5 Miliona Eura Za Uborak I 12 Miliona Eura Za Dvoranu U Mostaru

  Europske finansijske institucije trebale bi biti finansijeri tri strateški važna infrastrukturna projekta u Hercegovini, počevši od dijela koridora Vc na sjeveru regije, pa do zbrinjavanja otpada i izgradnje nove sportske dvorane u Mostaru, piše mostarski “Večernji list”.

  Prema informacijama “Večernjeg lista”, uskoro se očekuju pregovori s nekoliko europskih institucija u cilju dobivanja sredstava za realizaciju navedenih projekata, a jučer je napravljen i prvi konkretan potez. Naime, Vijeće ministara usvojilo je Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine te Europske investicijske banke (EIB) (koridor Vc, dionica Ovčari – Mostar sjever) u iznosu od 300 miliona eura.

  Radi se o strateški važnom te iz građevinskog kuta, najsloženijem dijelu autoceste na koridoru Vc, a koji će uključivati veliki broj objekata i čijom će realizacijom regija Hercegovine biti spojena modernom autocestom s Bosnom.

  Važna dionica

  Projekt podrazumijeva finansiranje izgradnje dionice autoceste оd Ovčara do Mostara sjever na koridoru Vс, а izgradnja autoceste na ovom dijelu koridora bit će podijeljena na dionice Ovčari -Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug. Dionica od Ovčara do Mostara sjever pak bit će podijeljena na tri dijela i uključuje Ovčari – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunel Prenj – Mostar sjever u ukupnoj duljini oko 35 kilometara. Planirano je da bude finansirana ovim kreditnim sredstvima, ali i zajmom EBRD-a. Kredit će biti alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine (JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine), s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina odgode plaćanja. Ministarstvo finansija i riznice će nakon završenih pregovora dostaviti Vijeću ministara BiH nacrt ugovora o financiranju s osnovama za njegovo zaključivanje.

  Građani Mostara, ali i Hercegovine mogu očekivati i pomoć Evropske unije kada je riječ o zbrinjavanju krutog otpada. Tako je Vijeće ministara imenovalo izaslanstvo za pregovore radi zaključivanja ugovora o zajmu (Upravljanje čvrstim otpadom Mostar) između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedan 5 miliona eura. Ovaj projekt usko je povezan s još dva projekta usmjerena na adekvatno zbrinjavanje otpada u Gradu Mostaru u korist svih stanovnika grada. Sredstva su namijenjena provođenju plana prilagođavanja za regionalni deponij Uborak – Buđevci, uključujući zatvaranje i saniranje postojeće plohe za odlaganje otpada, izgradnju nove plohe i prečistača procjednih voda s deponija. Zajam je alociran na Federaciju BiH, a krajnji korisnik bit će grad Mostar, s rokom otplate od 15 godina uz tri godine odgode plaćanja. Realizacija ovog projekta od životnog je značaja za Grad Mostar i lokalnu zajednicu, posebno za naselje Vrapčići.

  Značaj projekta

  Treći projekt koji je iznimno važan za kulturni i sportski život u Hercegovini, a koji će također financirati Europa, odnosi se na izgradnju nove dvorane. Tako je jučer imenovana delegacija koja će pregovarati o zaključivanju sporazuma o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Europe za finansiranje projekta izgradnje kulturno-sportskog centra u Mostaru.

  Radi se o kreditu Razvojne banke Vijeća Europe vrijednom 12 miliona eura, a izgradnjom kulturno-sportskog centra stanovnici ovog grada, ali i Hercegovine trebali bi dobiti dvoranu u kojoj mogu zadovoljiti svoje potrebe u oblasti kulture i sporta. Projekt će biti finansiran iz različitih izvora financiranja, a opravdanost je višestruka, kako društvena i ekonomska tako i zdravstvena, kulturološka, obrazovna i promotivna, kako zа investitora tako i društvo i regiju u cjelini.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU