Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Od 1. siječnja moguće povećanje mirovina za 11,1%

  Premijer FBiH Fadil Novalić, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić održali su danas u Sarajevu sastanak s rukovodstvom Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH sa Redžom Mehićem na čelu, te Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH predvođenih Ivom Kožulom.

  Razgovarano je o aktuelnom materijalnom položaju penzionera i mogućnostima za povećanje penzija.

  Predstavnici Vlade FBiH iskazali su opredjeljenje da se od 1. januara 2023. omogući akontativno usklađivanje penzija za 11,1 posto, pod uslovom da Budžet FBiH za narednu godinu bude usvojen. To bi značilo da bi penzioneri povećanje od 11,1 posto mogli dobiti s redovnom isplatom januarskih penzija, ukoliko Parlament FBiH usvoji Budžet FBiH.

  Riječ je o usklađivanju koje se, u skladu sa Zakonom o PIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Penzije uvećane na taj način isplaćuju se retroaktivno od januara, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja.

  Kako je pojašnjeno na današnjem sastanku, s obzirom na dosadašnje neslužbene pokazatelje rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u ovoj godini, procjena je da će taj iznos 15. aprila 2023. biti značajniji, ali se mora sačekati zvaničan podatak koji Zavod objavljuje u aprilu.

  Međutim, kako penzioneri ne bi čekali do tada, a uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, opredjeljenje Vlade je da se omogući akontativno povećanje od 11,1 posto od početka januara, a ukoliko u aprilu taj postotak bude i veći bit će retroaktivno isplaćen.

    Brza cesta već povećala broj gostiju u bh. biseru na Jadranu

  Novalić je najavio da će se na ovosedmičnoj sjednici Vlade naći donošenje Prijedloga Budžeta FBiH za narednu godinu.

  – Jasno nam je da je april daleko i da moramo naći način da što prije dodatno povećamo penzije. Kada smo 2018. donosili Zakon o PIO, koji je konačno donio redovnost isplata penzija, gdje smo uveli propise da je Vlada njihov garant, jer se one sada isplaćuju iz federalnog budžeta, te smo tim zakonom uredili i mogućnosti redovnog i vanrednog usklađivanja, niko nije mogao predvidjeti svjetsku inflaciju i situacije koje smo imali ove godine usljed krize u Ukrajini. Sada je očigledno da će se Zakon morati opet dopunjavati kako bi se moglo reagirati već u momentu kada inflacija prelazi pet posto – izjavio je premijer Novalić.

  Radi provođenja današnjeg prijedloga o akontativnom povećanju, direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić najavio je da će se to rješenje naći na sjednici Upravog odbora ovog zavoda nakon što Budžet FBiH za 2023. usvoje oba doma Fedralnog parlamenta.

  Podsjetimo, u aprilu i junu ove godine penzije su na osnovu donesenih Vladinih odluka o redovnom i vanrednom usklađivanju, povećane ukupno 11 posto, a od isplate novembarskih penzija za primaoce najnižih penzija krenulo je i treće ovogodišnje povećanje za još pet posto.

  Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, Vlada Federacije je iz federalnog budžeta u 2022. godini u augustu osigurala isplatu jednokratnih pomoći od 100 KM penzionerima, a subvencioniranje računa za struju, prema Odluci Vlade FBiH, također, obuhvata u najvećem broju penzionere, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

    Titova vila, jedna od najstarijih u New Yorku, prodata za 50 miliona dolara

  The post Od 1. siječnja moguće povećanje mirovina za 11,1% appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU