Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Objavljen poziv: Elektroprivreda BiH će otkupljivati zemljišta za gradnju fotonaponskih elektrana

  JP  Elektroprivreda Bosne i Hercegovina d.d. Sarajevo u svom opredjeljenju da značajno poveća udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na teritoriji Bosne i Hercegovine, objavila je još jedan poziv.

  Ovaj put poziv je upućem zainteresovanim stranama za iskazivanje interesa za prodaju/zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina – zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.

  Poziv je upućem jedinicama lokalne samouprave, odnovno gradovima i općinama, zainteresovanim za davanje u zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina – građevinskog ili zemljišta koje je moguće prenamijeniti za izgradnju fotonaponskih elektrana, na minimalno 25 godina.

  Projekti bi se realizovali kroz uspostavljanje partnerskih odnosa sa lokalnom zajednicom.

  Minimalni uslovi koje trebaju ispunjavati ponuđene nekretnine – zemljišta su iskoristiva površina 100.000 m2 i veća (iskoristivost površine biće procijenjena od strane EPBiH) i nesmetan pristup lokaciji (saobraćajnoj i elektroenergetskoj infrastrukturi).

  Pored toga, poziv se odnosi i na pravna i fizička lica koja su zainteresovana za prodaju ili zakup na minimalno 25 godina građevinskog ili zemljišta koje je moguće prenamijeniti za izgradnju fotonaponskih elektrana.

  Uslovi koji se odnose na njih su vlasništvo zainteresovane strane, iskoristiva površina 50.000 m2 i veća, te nesmetan pristup lokaciji.

  Poziv zainteresiranim strana otvoren je do 31.12.2022. godine. Na osnovu dobivenih podataka i informacija EPBiH će izvršiti inicijalnu ocjenu, o čemu će podnosioci biti obaviješteni. Ocjena pristiglih ponuda vršit će se kontinuirano u periodu važenja oglasa, sukcesivno po prispijeću. U procesu inicijalne ocjene EPBiH može po potrebi uputiti zahtjev za pojašnjenje ili dopunu pisma namjere – aplikacije.

    Novalić: Ova Vlada je ostvarila najveći ekonomski rast u historiji Federacije

  Za lokacije/nekretnine – zemljišta koje budu ocijenjene kao pogodna za izgradnju fotonaponskih elektrana i prihvatljiva za EPBiH, bit će upućen zahtjev podnosiocu pisma namjere – aplikacije za dostavu detaljnih informacija.

  Podsjetimo, u cilju nastavka već započetih aktivnosti, JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je početkom oktobra objavila poziv za otkup električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i izvora efikasne kogeneracije.

  Također, u augustu je bio Javni poziv za nabavu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i visokoučinkovitom kogeneracijom, koji je bio otvoren za sve proizvođače, odnosno agregatore, čiji su kapaciteti priključeni na mrežu u Bosni i Hercegovini, na bilo kojoj lokaciji.

  Namjera EPBiH da se uključi u tokove obnovljivih izvora energije koje ne posjeduje, ali dio razloga je svakako i rast cijena na regionalnim tržištima električne energije.

  Objava Objavljen poziv: Elektroprivreda BiH će otkupljivati zemljišta za gradnju fotonaponskih elektrana pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU