Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Novo partnerstvo za unapređenje stambenih mikrofinansijskih rješenja za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini

  Ovaj sporazum između dvije neprofitne organizacije je prvi koji se fokusira na domaćinstva, kao ključne učesnike u postizanju Zelene agende za zapadni Balkan i mikrofinansijske institucije kao njihove primarne pružatelje finansijskih usluga.

  Bosna i Hercegovina se obavezala da će se pridružiti Evropskoj uniji u nastojanjima za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, ali zemlja i dalje većinu svojih zaliha energije crpi iz uglja i nafte. Iako se interes za obnovljive izvore energije povećao posljednjih godina, većina rješenja na industrijskom nivou je još uvijek u ranim fazama razvoja, a rješenja za domaćinstva su uglavnom zanemarena. Pristup domaćinstava finansijama i informacijama o njihovoj ulozi u energetskoj tranziciji ostaje prepreka za uspješnu i pravovremenu implementaciju Zelene agende.Novo Partnerstvo Za Unapređenje Stambenih Mikrofinansijskih Rješenja Za Energetsku Tranziciju U Bosni I Hercegovini

  Ovo partnerstvo će se fokusirati na izgradnju internih kapaciteta i uticaj na članice AMFI BiH – vodećih pružatelja mikrofinansijskih usluga – da unaprijede pristupačna rješenja za finansiranje stanovanja i edukaciju potrošača kako bi podržali prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promjena. To će omogućiti pristup finansiranju za više od 80.000 domaćinstava sa niskim primanjima u naredne tri godine i podstaknuti domaćinstva da postanu aktivni učesnici u energetskoj tranziciji zemlje.

  „Ovaj projekat će okupiti mikrofinansijski sektor u zemlji kako bi istražio mogućnosti koje unapređuju finansijska rješenja za podršku ublažavanju klimatskih promjena i prilagođavanju, kroz fokus pristupačnog stanovanja. Nadamo se da ćemo kroz ovo premostiti jaz u znanju i informacijama između domaćinstava, finansijskih institucija i regulatora kako bismo do 2050. godine omogućili veći angažman i napredak u nastojanjima zemlje za klimatsku neutralnost. Projekti energetske efikasnosti za domaćinstva sa niskim primanjima – iskustvo koje ćemo nadograđivati ​​kroz ovo novo partnerstvo. Željni smo partnerstva sa institucijama istomišljenika, kao što je Habitat for Humanity, kako bismo dodali vrijednost u ovako strateški važnom procesu koji je pred nama”, rekla je Elma Zukić, izvršna direktorica AMFI BiH.

  Habitat for Humanity International će podržati AMFI BiH u organizaciji radionica kako bi se okupile ključne interesne grupe i uključio mikrofinansijski sektor stanovanja u tekuće klimatske aktivnosti. Osim toga, partneri će razviti edukativne materijale koji podižu svijest domaćinstava o energetskoj tranziciji i podučavati ih koracima koje mogu poduzeti kako bi poboljšali otpornost svojih domova na klimatske promjene.

  „Habitat for Humanity International osnažuje pojedince i zajednice da prevladaju hronični nedostatak uslovnog stanovanja kroz rješenja koja čine adekvatno stanovanje dostupnim i pristupačnim. Potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju označava značajnu prekretnicu u našoj težnji ka uslovnom i pristupačnom stanovanju za sve. Zajedno sa AMFI BiH, posvećeni smo poboljšanju kvaliteta stanovanja u regiji, ohrabrivanju porodica sa niskim primanjima da preuzmu aktivnu ulogu u energetskoj tranziciji i podržavanju finansijskog sektora u kreiranju pristupačnih finansijskih rješenja“, rekao je Rick Hathaway, potpredsjednik Evropa i Bliski istok u Habitat for Humanity International.Novo Partnerstvo Za Unapređenje Stambenih Mikrofinansijskih Rješenja Za Energetsku Tranziciju U Bosni I Hercegovini

  Trenutna potrošnja energije u Bosni i Hercegovini ostavlja mnogo prostora za poboljšanje, posebno u stambenom sektoru, koji troši najveći udio ukupne finalne potrošnje energije u zemlji. Bosna i Hercegovina trenutno troši pet puta više energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda od zemalja Evropske unije, a dva i po puta više od svjetskog prosjeka. Samoproizvodnja i korištenje obnovljive energije na nivou domaćinstava ograničeni su zbog nekoliko faktora, uključujući nedostatak odgovarajućih propisa i tehničkih rješenja, preduslova za aktivno učešće domaćinstava u energetskoj tranziciji.

  Objava Novo partnerstvo za unapređenje stambenih mikrofinansijskih rješenja za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU