back to top

Novalić i Milićević posjetili UNION banku povodom 10. godišnjice uspješnog poslovanja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i dopremijerka, ujedno ministrica finansija, Jelka Milićević posjetili su UNION banku povodom desetogodišnjice uspješnog poslovanja ove banke.

Članovi menadžmenta banke uručili su zahvalnice premijeru i Federalnoj vladi, ministrici Milićević i Federalnom ministarstvu finansija.

Premijer Novalić je nakon ove posjete izjavio da je UNION banka izuzetno dragocjena Vladi jer su putem te banke provedeni značajni programi – plasiran je najveći dio novca za privredu iz izuzetno bitnog Garantnog fonda, a drugi program se odnosi na poticaj rješavanju stambenog pitanja mladih.

– Mi smo preko te svoje banke, plasiranjem otprilike 30 miliona KM godišnje već pet-šest godina, formatirali program za dugi period, od 20 godina, s izuzetno niskim kamatama. Kao takvi, bili smo poticaj da sve druge banke prihvate takve programe i one plasiraju, pa to sve skupa upetostruče. S te strane, ova banka je naša pozitivna provokacija na tržištu banaka, što se pokazalo ovim programom i programom plasmana Garantnog fonda te ćemo UNION banku potaknuti da iz zone male i srednje, pređe u zonu potpuno srednjih banaka, gdje bi igrala još veću ulogu. Kao Federacija, sasvim sigurno možemo to uraditi dokapitalizacijama – rekao je Novalić.

On preporučuje kvalitetnom menadžmentu UNION banke i drugim uposlenicima da nastave pozitivan trend jer su pokazali vrijednost koju Vlada prepoznaje i podržavaće je.

Dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević izjavila je nakon posjete da je prezentacija poslovnih rezultata pokazala kako je UNION, iz male banke koja nije baš imala povjerenje klijenata, građana i gospodarskih subjekata, za kratko vrijeme prešla na razinu srednje banke koja danas, po aktivi, plasiranom kreditnom novcu, uživa povjerenje građana, institucija i gospodarskih subjekata.

– Napomenuću da je UNION i depozitna te transakcijska banka Vlade FBiH. Osim što je prati Agencija za bankarstvo, pratimo i mi rezultate poslovanja jer kao takva, mora biti oličenje pouzdanosti i ispravnosti poslovanja i rekla bih, politike koja prepoznaje aktivnosti Vlade. Jedna takva politika je kreditna linija za mlade, druga je politika brzog korišćenja novca osiguranog iz Garancijskog fonda Vlade FBiH, tako da bih rekla da su oni u određenoj prednosti kao mala, srednja banka i brzo se prilagođavaju uvjetima na tržištu – kazala je dopremijerka.

Govoreći dalje o današnjoj posjeti UNION banci, ona je u ime Federalnog ministarstva finansija zahvalila menadžmentu i svima među 199 uposlenika banke.

Vedran Hadžiahmetović, direktor UNION banke, izrazio je da nadu da je ta institucija u proteklom periodu ispunila očekivanja ne samo klijenata nego i većinskog vlasnika.

– Nadamo se nastavku ovakve saradnje, možda i u novim projektima, ne samo u dosadašnjim i uspješno impelementiranim već godinama, od transakcijskog i depozitnog poslovanja, do namjenskih kreditnih linija poput linije za poticaj stambenom zbrinjavanju mladih, do drugih, revolving fondova, koje banka radi kao bonitetni procjenitelj – kazao je direktor.

Nastavak i proširenje saradnje dovešće do još većeg broja klijenata, sa što povoljnijim uvjetima kreditiranja i drugim proizvodima, nada se Hadžiahmetović.

(FENA)

biznis.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU