back to top

Njemačka kuburi sa radnom snagom: Ugostitelji neće da rade za platu manju od 3.000 eura


Njemačka Kuburi Sa Radnom Snagom: Ugostitelji Neće Da Rade Za Platu Manju Od 3.000 Eura

Ugostiteljstvo je u Njemačkoj pod velikim pritiskom. Nedostatak radnika je sve veći. Mnogi se u ovom sektoru ne zadržavaju zbog niskih satnica, zbog čega sindikati zvone na uzbunu. Traže bruto platu od najmanje 3.000 eura za kvalifikovano osoblje u ugostiteljstvu.

Prema kolektivnim ugovorima sindikata NGG, prosječna plata u ugostiteljstvu najveća je u njemačkoj saveznoj zemlji Bavarskoj i iznosi 2.622 eura bruto.

Plata je najniža u Meklenburg-Zapadnom Pomorju (2.076 eura). “Što za industriju govori da većina radnika ima zaradu malo veću od minimalne satnice?”, pita se sindikalista.

NGG stoga traži bruto mjesečnu platu od 3.000 eura za obučeno osoblje.

Koliko je radnika izgubilo ugostiteljstvo u Njemačkoj?

U restoranima i kafićima još uvijek radi oko 100.000 ljudi manje nego prije pandemije koronavirusa. Razlog tome su niske plate i neatraktivnost posla, kritikuju iz sindikata.

Nedostaje osoblja u restoranima, barovima, kafićima i restoranima – pokazuje nova studija koju je naručio sindikat Genuss-Gaststätten (NGG) i sindikalno Udruženje Hans Böckler.

Ugostiteljstvo je “pod pritiskom kao nikada prije” zbog nedostatka zaposlenih, pišu njemački mediji.

Prema studiji, krajem 2023. i dalje će biti oko 100.000 ljudi manje zaposlenih u ovoj industriji nego prije pandemije koronavirusa.

Tokom pandemije koronavirusa broj zaposlenih u restoranima, barovima i hotelima pao je s 2.1 milion ljudi na brojku od 1.8 miliona ljudi koji podliježu socijalnim doprinosima i zaposlenih. U ugostiteljstvu je u vrhuncu pandemije radilo gotovo 330.000 osoba manje.

Posljedice pandemije još uvijek nisu prevladane, jer je svaki četvrti radnik umjesto ugostiteljstva izabrao drugu profesiju u to vrijeme.

Ali, mnogi radnici se ne vraćaju u ugostiteljstvo.

Dok su mnogi zaposleni koji su obveznici socijalnog osiguranja tokom pandemije ostali i primali benefite za skraćeno radno vrijeme, zaposleni mlađi od 25 godina, zaposleni u kompanijama s 50 i više zaposlenih, kao i zaposlen na malom radnom mjestu i radnici na određeno vrijeme okrenuli su leđa industriji.

Prema prodacima studije, pandemija je dovela do pada broja pripravnika za 22 odsto – 2022. bilo ih je gotovo 37.000, dvije trećine manje nego 15 godina ranije.

Ugostiteljstvo ostaje neatraktivno za zaposlene, posebno finansijski. Čak i nakon što je zakonom propisana minimalna plata povećana na dvanaest eura po satu u oktobru 2023., ukupna struktura plata u ugostiteljstvu je i dalje niska, navodi se u studiji.

Samo oko 36 odsto novozaposlenih zaposlenih podliježe plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje.

Većina kompanija svojim zaposlenima ne isplaćuje standardne plate.

“Ova industrija je i dalje industrija s niskim platama”, kaže se u studiji.

Od poslodavaca se takođe traži da posao u industriji učine privlačnijim za potencijalne radnike.

Bez povećanja plata i boljih uslova rada, jaz u osoblju biće “teško zatvoriti”, zaključuje studija, prenosi “Fenix Magazin”.


pressmediabih.com
Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU