back to top

Nezaposleno 350.000 osoba, a DNEVNICA ZA LIMARA iznosi 250 KM


Nezaposleno 350.000 Osoba, A Dnevnica Za Limara Iznosi 250 Km

U današnje vrijeme, pronalazak kvalificiranih majstora postaje sve veći izazov. Sve češće čujemo priče o ljudima koji su spremni platiti veću cijenu umjesto da provode sate tražeći dostupnog majstora. Građani širom zemlje suočavaju se s ovim problemom, a problem ne prestaje ni na ulazima u brojne firme i kuće.

U jednom konkretnom slučaju, građanin iz okoline Sarajeva koristio je usluge limara i platio dnevnicu od 250 KM za obavljeni posao. No, sve to čini tek vrh ledenog brijega, piše Crna hronika.

Deficitarnost majstora u raznim branšama postaje sve izraženija, ostavljajući nas s dugim listama čekanja i nemogućnošću cjenkarenja kad dođemo na red. Šta se krije iza ovog sveprisutnog problema, otkrivamo u nastavku.

Majstori koji su ostali raditi u našoj zemlji često se odluče raditi samostalno, a ne za poslodavca, dok ima i onih koji radno vrijeme provedu u firmi, te ostatak dana rade samostalno, pažljivo birajući klijente.

– Svih zanata fali, teško je doći do majstora, mladi nisu zainteresovani za te pozive, jer to su specifični i ozbiljni poslovi. Ne želi niko, svi žele da budu portparoli i menadžeri. Majstori su deficitarno zanimanje svugdje, ne samo kod nas. I pored dobrih dnevnica, dobrih plata, sve je čini mi se džabe, niko ne želi da radi. To će biti tako jedan period, a zanatstvo treba ozbiljno rehabilitovati, pa da možemo očekivati interesovanje mladih ljudi za majstorsko zanimanje. Sada mlađi jednostavno ne žele, žele lakše poslove, ne stvaraju radne navike, kod starih zanatlija vrijeme čini svoje…, govori nam Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS-a.

Evo pozitivan primjer. Banjalučka Građevinska škola, koja je godinama muku mučila sa upisom đaka, ove godine je za sva majstorska zanimanja popunila razrede, kaže Trivić.

Ističe da će se vrlo brzo, zbog ogromnog nedostatka majstora, morati ozbiljno dizati dnevnice.

– Bit će plaćeniji od visoke stručne spreme, što će, na kraju krajeva, probuditi interesovanje. Zanatstvo sigurno neće nestati, sada je u krizi koja će se prevazići, samo treba ovaj vakuum izdržati, kaže Bratić.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, potvrđuje da majstora nema dovoljno.

– Posljedica toga je i značajno povećanje cijena, a građani zbog takve situacije počinju sami raditi neke poslove. Imamo mi već i majstore koji su otišli pa se vratili ili su vidjeli da se čak za ta majstorska zanimanja bolje zarađuje u BiH, nego vani. Tako da mislim da nam je čak to i pozitivno, zato što kad se vrate iz inostranstva, donesu neke nove tehnologije, neki novi kvalitet. Majstori zarađuju i više od onog normalnog ako ih poredimo sa nekim drugim zanimanjima. Siguran sam da će povećanje cijena usluga dovesti do toga da ćemo imati dovoljan broj majstora, samo treba još neko vrijeme izdržati ili dok se neki ne vrate iz inostranstva ili dok mlađi ne završe školu, govori Trivić.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH nam kažu da je nezaposleno 350.000 osoba.

– Međutim, evidencije nezaposlenih nisu precizne, jer se dio osoba, posebno u FBiH, nalazi na evidenciji zbog zdravstvene zaštite, a istovremeno radi na crno. Također, ni stopa aktivnosti u BiH nije na visokom nivou, te iznosi svega 47,4% u II kvartalu 2023, što znači da svaka druga osoba ne želi da radi. Zbog toga je moguće da postoji nedostatak određenih zanimanja, kažu u Agenciji.

Činjenica je, dodaju, da su danas radnici u nešto boljem položaju da biraju poslove i dio njih to koristi, te odlazi tamo gdje su veće naknade i bolji uslovi rada.

– Tako odlaze u inostranstvo ili biraju poslove u BiH koji im više odgovaraju. I pored toga, mi imamo značajan broj nezaposlenih osoba na evidenciji za koje tvrdimo da nedostaju tržištu rada. Imamo više od 800 nezaposlenih keramičara, više od 2.000 zidara, više od 700 vodoinstalatera i dalje, podaci su Agencije.


pressmediabih.com
Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU