back to top

Nedostatak radne snage natjerao bh. poslodavce da dižu plate radnicima


Nedostatak Radne Snage Natjerao Bh. Poslodavce Da Dižu Plate Radnicima

Gotovo da nema sektora u BiH u kojem poslodavci ne vode borbu s hroničnim nedostatkom radne snage.

U strukturi traženih zanimanja i dalje dominiraju ona s nižim stepenom obrazovanja i uglavnom je riječ o trgovcima, obućarima, šivačima, konobarima, stolarima, vozačima…

Prema istraživanju tržišta rada 2022./23. u RS-u, koje je proveo Zavod za zapošljavanje RS-a, protekla godina bila je u znaku pozitivnih trendova i po obujmu poslovanja i po unapređenju finansijskog rezultata. Najveći broj poslodavaca, 52,6 posto, lani je imao povećanje obima poslovanja, dok je 51,2 posto zabilježilo porast financijskih rezultata. Prema njihovim pokazateljima, čak 57,4 posto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obima poslovanja, a 56,8 posto očekuje i bolje finansijske rezultate. Prema vrsti djelatnosti, rast obima poslovanja očekuje čak 61 posto poslodavaca iz uslužnog sektora. Istraživanje koje je obuhvatilo 1015 poslodavaca širom ovog entiteta s 52.448 radnika pokazuje da 49,9 posto, odnosno 507 poslodavaca, planira nova zapošljavanja. Procjene pokazuju da je u planu posao za 2792 nova radnika. Od ukupno anketiranih, tek 14,4 posto njih planira uvođenje novih tehnologija u proces rada, dok 3,3 posto najavljuje otpuštanje viška zaposlenih. Istraživanje pokazuje da 62,7 posto anketiranih poslodavaca u ovoj godini planira povećati plaće zaposlenima.

Promatrano po djelatnostima, najveći postotak poslodavaca koji planiraju povećati plaće, 67,6 posto njih, iz oblasti je industrije. Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a “Horeka” Goran Kurtinović rekao je za Glas Srpske kako očekuju rast u sektoru ugostiteljstva i turizma.

-Iza nas su tri jako izazovne godine koje su obilježili korona i nedostatak radnika. Lani smo imali veliki odljev radnika u turistička mjesta na primorju i pred nama je okretanje te situacije. Trebamo raditi na unapređenju turizma i ugostiteljstva – rekao je Kurtinović.

Prema njegovim riječima, jako je teško i mukotrpno vratiti one koji su već otišli.

Moramo naći način da pružimo što bolje uvjete radnicima koji su ostali kod nas, da ih sačuvamo – kazao je Kurtinović za navedeni medij.

Tokom prošle godine urađeno je istraživanje tržišta rada 2022./23. u okviru projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada”, a proveli su ga Federalni zavod i općinske službe za zapošljavanje anketiravši reprezentativni uzorak poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih.

Od ukupno 1380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2 posto iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja. Gotovo 70 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje ili planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2023., što ukazuje na optimizam, tj. očekivanje i nadanje poslodavca ka poboljšanju poslovnog ambijenta.

Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 936 ili 68 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31 posto), kao i u uslužnim djelatnostima (31 posto), zatim u trgovini (27 posto) i građevinarstvu (11 posto). Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stupnja (KV), i to 62 posto njih. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stupnja (SSS) – 23 posto te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) – 8 posto, pokazali su rezultati istraživanja provedeni u FBiH.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU