Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Nedostatak radne snage natjerao bh. poslodavce da dižu plate radnicima


  Nedostatak Radne Snage Natjerao Bh. Poslodavce Da Dižu Plate Radnicima

  Gotovo da nema sektora u BiH u kojem poslodavci ne vode borbu s hroničnim nedostatkom radne snage.

  U strukturi traženih zanimanja i dalje dominiraju ona s nižim stepenom obrazovanja i uglavnom je riječ o trgovcima, obućarima, šivačima, konobarima, stolarima, vozačima…

  Prema istraživanju tržišta rada 2022./23. u RS-u, koje je proveo Zavod za zapošljavanje RS-a, protekla godina bila je u znaku pozitivnih trendova i po obujmu poslovanja i po unapređenju finansijskog rezultata. Najveći broj poslodavaca, 52,6 posto, lani je imao povećanje obima poslovanja, dok je 51,2 posto zabilježilo porast financijskih rezultata. Prema njihovim pokazateljima, čak 57,4 posto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obima poslovanja, a 56,8 posto očekuje i bolje finansijske rezultate. Prema vrsti djelatnosti, rast obima poslovanja očekuje čak 61 posto poslodavaca iz uslužnog sektora. Istraživanje koje je obuhvatilo 1015 poslodavaca širom ovog entiteta s 52.448 radnika pokazuje da 49,9 posto, odnosno 507 poslodavaca, planira nova zapošljavanja. Procjene pokazuju da je u planu posao za 2792 nova radnika. Od ukupno anketiranih, tek 14,4 posto njih planira uvođenje novih tehnologija u proces rada, dok 3,3 posto najavljuje otpuštanje viška zaposlenih. Istraživanje pokazuje da 62,7 posto anketiranih poslodavaca u ovoj godini planira povećati plaće zaposlenima.

  Promatrano po djelatnostima, najveći postotak poslodavaca koji planiraju povećati plaće, 67,6 posto njih, iz oblasti je industrije. Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a “Horeka” Goran Kurtinović rekao je za Glas Srpske kako očekuju rast u sektoru ugostiteljstva i turizma.

  -Iza nas su tri jako izazovne godine koje su obilježili korona i nedostatak radnika. Lani smo imali veliki odljev radnika u turistička mjesta na primorju i pred nama je okretanje te situacije. Trebamo raditi na unapređenju turizma i ugostiteljstva – rekao je Kurtinović.

  Prema njegovim riječima, jako je teško i mukotrpno vratiti one koji su već otišli.

  Moramo naći način da pružimo što bolje uvjete radnicima koji su ostali kod nas, da ih sačuvamo – kazao je Kurtinović za navedeni medij.

  Tokom prošle godine urađeno je istraživanje tržišta rada 2022./23. u okviru projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada”, a proveli su ga Federalni zavod i općinske službe za zapošljavanje anketiravši reprezentativni uzorak poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih.

  Od ukupno 1380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2 posto iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja. Gotovo 70 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje ili planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2023., što ukazuje na optimizam, tj. očekivanje i nadanje poslodavca ka poboljšanju poslovnog ambijenta.

  Povećanje plaća radnicima u ovoj godini prognozira 936 ili 68 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u ovoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31 posto), kao i u uslužnim djelatnostima (31 posto), zatim u trgovini (27 posto) i građevinarstvu (11 posto). Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III. stupnja (KV), i to 62 posto njih. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV. stupnja (SSS) – 23 posto te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) – 8 posto, pokazali su rezultati istraživanja provedeni u FBiH.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU