Nadležne ne brine rast cijena jer ubiru i veće poreze za basnoslovna primanja

Možda svoje domove u budućnosti budemo napuštali, odlazeći trbuhom za kruhom. Nije to tako ni daleko od stvarnosti s obzirom na svakodnevni odlazak iz zemlje, ali i rekordan rast cijena. Plaće su, naravno, ostale iste. Osim, možda političarima.

Prije nekoliko dana čitali smo informaciju da je žena natočila gorivo pa pobjegla sa benzinske pumpe. A danas i novi slučaj: u Doboju vozač napravio istu stvar. Cijene goriva očito nagnale pojedince na krivična djela. A prekršaje čine i oni koji prodaju gorivo.

“Tokom maja u oblasti kontrole cijena naftnih derivata utvrđeno je 43,47 posto nepravilnosti. Tokom marta 50,38 posto nepravilnosti, odnosno 34,62 posto kod osnovnih životnih namirnica. Tokom aprila 24 posto nepravilnosti, a 64 posto kod osnovnih životnih namirnica”, kazali su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U tom periodu preko 200 hiljada maraka platile se benzinske pumpe zbog nepoštivanja odredbi. No, očito je dobit mnogo veća od kazni, pa je cijena goriva u proteklom periodu drastično rasla, a poskupljenja su bila nagla.

“A moglo bi potrajati, moglo bi biti kao da imate tupu, dosadnu glavobolju koja vam ne da mira i ne možete je se riješiti. Tako da vjerovatno će potrajati, neće se brzo riješiti. Ulazimo u fazu stagnacije, dok se ne preslože neke stvari globalno”, kazao je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Glavobolju zbog cijena građani imaju od početka ove godine. Sa prosječnom platom oko hiljadu KM u džepu ne mogu pokriti ni potreban iznos za ishranu. Situacije je i teža jer većina radnika ima oko 700 KM, kažu iz Saveza samostalnih sindikata.

“Znači vi sa prosječnom platom ne možete platiti prehranu, a gdje su ostale stvari: prijevoz, komunalne usluge, obrazovanje. Ono što naglašavamo jeste da je potrošačka korpa i skuplja jer ne ubacujemo podatke o kretanju cijena najama stambenih jedinica ni kreditna zaduženja”, kazala je Lejla Čaušević, Savez samostalnih sindikata BiH.

Nadležne to ne brine jer država zbog većih cijena ubire i veće poreze od kojih oni primaju basnoslovne iznose. Službena vozila, bijeli hljeb, život u luksuzu. Bez obzira na to građanima ne olakšavaju: akcize na gorivo nisu ukinuli, cijena goriva nije fiksirana i stalno raste. Dok u svojim vilama obilno ručaju, građani se bore za egzistenciju.

Ostaje im samo ironija.

“Neka nas nekada povedu na ručak njihov da se najedemo jednom mjesečno i onda će biti uredu”, kaže jedna prolaznica kroz smijeh.

Objava Nadležne ne brine rast cijena jer ubiru i veće poreze za basnoslovna primanja pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU