Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Mladić iz Tešnja budućnost vidi u BiH: Već sedam godina svijetu prodaje isključivo svoju pamet


  Mladić Iz Tešnja Budućnost Vidi U Bih: Već Sedam Godina Svijetu Prodaje Isključivo Svoju Pamet

  Ibnel Plančić ima 28 godina, dolazi iz Jablanice kod Tešnja i on je “Full-stack web Developer”. Šta podrazumijeva ovaj pojam? Pojednostavljeno, to je IT stručnjak koji radi sve aspekte web razvoja, od početka do kraja.

  Osnovnu i Srednju elektrotehničku školu završio je u Tešnju, a Elektrotehnički fakultet na Univerzitetu u Bihaću. Sticao je znanja i iskustva u stranim kompanijama, uglavnom u Švicarskoj.

  Korisnik je start-up sredstava Općine Tešanj, a danas ima uspješnu tehnološku firmu “webVIP”, specijaliziranu za razvoj web aplikacija, e-Commerce (web shop) rješenja, poslovnih aplikacija, mobilnih aplikacija, web servisa i REST API rješenja. Kako kaže, “godine uspješnog rada, obraćanje pažnje na detalje te briga o potrebama klijenta su omogućile izgradnju široke i raznolike liste većinom inostranih (Švicarska i Njemačka) ali i domaćih klijenata”.

  Plančić s načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem

  Sve ovo bio je dovoljan razlog da ga Općina Tešanj posjeti i predstavi u okviru Projekta “I oni su budućnost Tešnja”.

  Posljednju godinu fakulteta počeo je raditi kao freelencer. Čim je završio studij, odmah se vraća u Tešanj. Odluka o povratku, kako kaže, nije nikada bila upitna. Registruje firmu i počinje sa radom.

  “Nisam imao šta izgubiti. Firmu nisam naslijedio od oca, tako da nisam mogao propasti. Imao sam u početku dobrog mentora, našeg čovjeka u Švicarskoj koji mi je pomogao sa kontaktima, a kasnije se posao programiranja za druge programerske firme razvijao sam od sebe.”

  Ibnel je već sedmu godinu iz Tešnja aktivan na tržištu Evrope. Ibnel kao i stotine drugih bosanskohercegovačkih programera ruši predrasude i prodaje svijetu isključivo svoju pamet.

  “Ima puno prostora za napredak. Malo nas koči razvoj infrastrukture, npr. brzina interneta, jedna banalna stvar. Imamo dosta ljudi iz Tešnja koji rade u većim firmama ovaj posao u Sarajevu i drugim centrima. Tako da ne znam nikoga ko se počeo baviti ovim poslom a da je odustao, ili da mu se nije svidjelo to što radi.”

  Ibnel budućnost vidi u Tešnju i Bosni i Hercegovini. “Nismo narod koji je navikao na lahko. Mislim da se treba boriti za svaku priliku. Svaki dan su novi izazovi. Trenuto je top tema “umjetna inteligencija”. Vidjet ćemo koje će poslove izbaciti a koje će nove donijeti. Svaki dan se mora učiti nešto novo. Ko ne ide u korak s vremenom, odlazi s vremenom. Mi konkuriramo cijelom svijetu, ali i cijeli svijet nama.”

  Ibnel ističe da nisu potrebna velika početna ulaganja u ovom poslu. Ulaže se u edukaciju, nisu potrebne neke skupe mašine. Dovoljni su dobar internet i jedan laptop za početak. “Živjeti se može lijepo od ovog posla. Zanimanje programera je deficitarno. Ko god se odluči za njega, neće pogriješiti”.

  Mlađima poručuje da rade ono što vole. Znanje je najvažnije. Sa znanjem ne mogu propasti.

  “Drago mi je da imamo ovakve mlade ljude koji su stekli znanje, razmišljaju poduzetno, privrženi su svojoj zajednici i uspješno se nose na domaćem ali i svjetskom tržišu. Potencijal u ovoj oblasti je ogroman. I naša Općina će istrajati u nastojanjima da još više poboljša uvjete za razvoj u IT industriji. Ti si svojim primjerom pokazao da ima razloga za to”, kazao je na kraju razgovora načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

  Ibnel ima jasnu viziju razvoja njegove firme, vjeruje da najbolji rezultati dolaze kao kombinacija najboljeg talenta, predanosti i organizacije sa najmodernijim tehnologijama. “webVIP” firma je kao cilj za naredni period postavila kreiranje dva sektora: Sektor zadužen za “Outsourcing” – Support, tj. podrška inostranim kompanijama u razvoju njihovih web rješenja i Sektor zadužen za razvoj vlastitih “proizvoda” – Kreiranje vlastitih web rješenja koji će omogućiti firmi pasivnu zaradu.

  Više o firmi na www.webvip.ba

  Projektom “I oni su budućnost Tešnja” Općina Tešanj predstavlja mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU