back to top

Milion KM namijenjen digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede u BiH

Javni poziv Projekta EU4BusinessRecovery, za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama namijenjenim digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, otvoren je do 16. juna.

Kroz javni poziv, vrijedan milion KM, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačk, bit će podržano unapređenje poslovanja subjekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje kroz optimizaciju poslovnih aktivnosti, investicijom u alate i tehnologije koji doprinose ubrzanoj digitalizaciji preduzeća.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova.

Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa.

Na javni poziv, koji je otvoren 8. maja ove godine, mogu se prijaviti obrti / samostalni poduzetnici, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave primarnom proizvodnjom voća i povrća, sadnog materijala, vinogradarstva i maslinarstva, proizvodnjom mesa, mlijeka i jaja, uzgojem žitarica, uzgojem gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, pčelarstvom.

Projektni prijedlog sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem online platforme javnipoziv.undp.ba do 16. juna do 15.00 sati.

Više informacija o javnom pozivu dostupno je putem web stranice eu4business.ba

Investicijama koje će se realizirati kroz ovu mjeru podrške, dodatno će se razviti ili unaprijediti korištenje digitalnih alata posebno se fokusirajući na njihov inovacijski potencijal usmjeren na postojeću zastarjelu tehnologiju i optimizaciju korištenja ograničenih resursa.

Digitalizacijom poslovnih procesa, očuvanjem i modernizacijom lanaca opskrbe u sektoru poljoprivrede, stvara se osnova za ubrzani oporavak poljoprivrednih subjekata koji se suočavaju sa posljedicama negativnih tržišnih kretanja, te omogućava odgovor na sve kompleksnije zahtjeve tržišta.

Projekat provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO), saopćeno je iz UNDP-a.

Objava Milion KM namijenjen digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede u BiH pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU