Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Malinari očekuju više od sedam KM po kilogramu

  Malinari u RS ove godine očekuju manji rod malina u odnosu na prošlu godinu, zbog čega smatraju da bi cijena ove voćke mogla ili ostati na istom nivou kao lani ili poskupjeti, te bi otkupna cijena po kilogramu mogla da bude veća i od sedam KM.

  Naime, čini im se da je ova godina, kada je riječ o zasadima malina, dosta lošija u odnosu na prethodnu, a ako roda bude količinski manje, onda moraju očekivati i visoke otkupne cijene.

  “Ova godina je u poređenju s prošlom lošija, jer su zasadi, koliko nam se čini, u lošijem stanju nego prošle godine. Zašto je tako, mi nemamo pravi odgovor na to pitanje”, rekao je Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića.

  Kako je Alempić naveo, rana berba je počela prije nekoliko dana, dodajući da otkupne cijene sigurno neće biti niže nego one prošlogodišnje.

  “Startna otkupna cijena je na nivou kao i prošle godine, a to je oko sedam KM”, kazao je Alempić, ističući da je teško prognozirati kakav će biti kvalitet malina.

  “Prognoze su nezahvalne jer to zavisi od vremenskih prilika. Ako bude dosta sunčanih dana, sa malim količinama padavina, onda kvalitet bude bolji, a ako zareda kišni period, onda u nekim zasadim dođe i do truljenja”, pojasnio je Alempić.

  Da je pred malinarima lošija godina, makar kada je količina roda u pitanju, za “Nezavisne novine” potvrdio je i Petar Bojić, malinar iz Semberije i Majevice, koji navodi da rod nije onakav kakav su očekivali.

    30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

  “Ne znamo da li je to zbog vremenskih uslova, ali je ova godina lošija od prošle, bar u našoj regiji. Gledajući više parcela, uključujući moju, sve se svodi na isto”, rekao je Bojić.

  Kada je riječ o cijeni, Bojić navodi da u nagovještaju stoji pristojna cijena kakva je bila i prošle godine.

  “Možda će cijena biti i malo veća nego lani, prošle godine je bila oko 6,20 KM. Trebalo je da dobijemo i neke podsticaje, ja još nisam dobio ništa”, kazao je Bojić, navodeći da je od otkupljivača čuo da će otkupna cijena biti najmanje sedam KM po kilogramu, a možda i više.

  “Kada je manji rod, kvalitet maline obično bude dobar”, naveo je Bojić.

  Pojasnio je da se malina bere sada u junu, ali da joj u julu i avgustu treba padavina, da bi i sljedeće godine dobro rodila.

  “Prošle godine smo imali sušu u tom periodu, zbog čega su maline zatajile, nisu se razvile dovoljno lani. Iako sam ih navodnjavao, kada je visoka temperatura ni to nema efekta, jer voda prođe u zemlju i vlaga se ne može sastaviti”, rekao je Bojić za “Nezavisne”.

  S druge strane, Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, je kazao da je dobro što nije bilo niskih temperatura u fazi pupanja maline.

  “Zasad je dobro vrijeme, ima dovoljno vlage, ali i sunca”, rekao je Dojčinović, dodajući da cijena još unije utvrđena, jer nju najčešće određuju hladničari.

    ŠTANCAJU NOVAC Rafinerije zarađuju pet puta više na proizvodnji benzina i osam puta više na dizelu nego prije godinu dana

  “Sve zavisi kakva će biti ponuda, ali i kakva će se cijena formirati u Srbiji. Neki su nagovještaji da će cijene biti nešto niže. Svi su se nadali da će otkupna cijena biti iznad pet eura po kilogramu, ali to se sigurno neće ostvariti”, zaključio je Dojčinović.

  Objava Malinari očekuju više od sedam KM po kilogramu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU