Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Mađari pokrenuli milionski spor protiv Energoinvesta, BH-Gasa i Vlade FBiH: Šta će odlučiti sud u Zurichu?


  Mađari Pokrenuli Milionski Spor Protiv Energoinvesta, Bh-Gasa I Vlade Fbih: Šta Će Odlučiti Sud U Zurichu?

  Mađarska kompanija FGSZ pokrenula je arbitražni spor protiv Energoinvesta, BH-Gasa i Vlade Federacije BiH zbog raskida ugovora o transportu gasa preko Mađarske.

  Bosna i Hercegovina je do 2021. godine dobijala ruski gas gasovodom preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

  Ugovor s mađarskim transporterom FGSZ o transportu gasa vrijedio je do 2023. godine i naprasno je raskinut jednostranom odlukom Energoinvesta i BH-Gasa, a sve, kako je tada pravdano, zbog povoljnijeg snadbijevanja Turskim tokom.

  Ugovor o prelasku na Turski tok potpisan je 30.12.2020. godine od strane Energoinvesta i uz protivljenje tadašnje uprave BH-Gasa.

  Gas je nakon prelaska na Turski tok poskupio u nekoliko navrata i to za preko 100%, a cijenu svega ovoga i danas plaćaju građani i privreda FBiH.

  Saglasnost Vlade FBiH o ovome prelasku na novi pravac snabdijevanja nije nikad data osim telefonske saglasnosti u kontaktu federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i generalne direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević.

  U tom trenutku na snazi je bio važeći ugovor i date garancije Vlade FBiH prema FGSZ-u.

  Nakon raskida ugovora sa FGSZ-om, ova kompanija pokrenula je arbitražni postupak na arbitražnom sudu u Zurichu u vrijednosti od 21 milion američkih dolara.

  Kako Patria saznaje, naredne sedmice zakazana je glavna rasprava na arbitražnom sudu gdje će Energoinvest i BH-Gas (i u ime Vlade FBiH) ukrstiti pravne argumente sa FGSZ-om.

  Dobri poznavatelji rada arbitražnog suda u Zurichu procjenjuju da su šanse bh. strane gotovo nikakve s obzirom na to da se radi o jednostranom raskidu ugovora koji je bio pokriven garancijama Vlade FBiH, a pravac snabdijevanja preko Beregova (Ukrajina) je i danas u funkciji za sve korisnike osim za bh. stranu koja se odlučila samovoljno preći na Turski tok.

  FGSZ, koji je nekad bio u sastavu MOL-a, u ovom postupku koristit će najbolja iskustva iz postupka koji je ova kompanija vodila protiv INA-e.

  Istovremeno, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je po nalogu Tužilastva Kantona Sarajevo prikupljala i saslušavala svjedoke u cilju provjere navoda iz krivičnih prijava podnesenih nakon prelaska na Turski tok.

  Sve naprijed navedeno ukazuje da priča o prelasku FBiH na Turski tok nije okončana i da tek možda slijedi zaplet jer će sve zavisiti od presude arbitražnog suda u Zurichu.

  Ono što je još interesantno je to da je sve obavijeno velom tajne iako su tužene dvije državne kompanije i Vlada FBiH, a vrijednost spora je 21 milion američkih dolara bez dodatnih troškova vijeća, advokata, kamata itd.

  (SOURCE)


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU